به گزارش صاحب نیوز؛ پنج سال از تصویب برنامه جامع اقدام مشترک ایران و گروه 1+5 به منظور لغو تحریمهای ظالمانه علیه کشور ما در مقابل محدود کرددن فعالیت هستهای کشور که بعد از قریب 15 سال مذاکره میگذرد. با وجود این که جمهوری اسلامی ایران در این مدت به همه تعهدات خود با وجود تمام انتقادات داخلی عمل کرد، کشورهای مقابل یعنی گروه 1+5 که متشکل از آمریکا، فرانسه، آلمان، انگلیس، روسیه و چین بود تعهدات خود در مورد ایران را که مهمترین آن لغو تحریمها بود، اجرایی نکردند.
اما مجلس قبل به ریاست علی لاریجانی که به اذعان بسیاری از نمایندگان در تریبونهای عمومی کاملاً در اختیار و تحت فرمان رئیس مجلس بود، و در جلسهای 20 دقیقهای که حتی اجازه صحبت به مخالفان داده نشد به این توافقنامه رأی داده بود در مقابل عدم اجرای تعهدات توسط طرف مقابل هیچ واکنش و اقدام خاصی انجام نداد.
مجلس دهم نه تنها به اظهار خوش بین نبودن رهبر معظم انقلاب به توافق با آمریکا و همچنین انتقادات مستدل کارشناسان به این تفاهم نامه توجهی نکرد بلکه حتی شروط رهبر معظم انقلاب برای تصویب برجام را که در راستای منافع ملی بود و هر عقل سلیمی آن را میپذیرفت را نیز مدنظر قرار نداد. مجلس علی لاریجانی با وجود مشاهده عدم پایبندی غرب به تعهدات خود و پاره کردن برجام و خروج از آن توسط آمریکا، سخن رهبر معظم انقلاب که فرموده بودند اگر آمریکا برجام را پاره کند ما آن را آتش خواهیم زد را نیز بر زمین گذاشت، در مقابل واکنش مؤثری نشان نداد.
*تصویب قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم و صیانت از حقوق ملت ایران
اما با روی کار آمدن نمایندگان جدید در یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی از همان ابتدا این مسأله به عنوان یک دغدغه ملی مطرح شد که سرانجام در 11 آذر ماه امسال طرح «اقدام راهبردی برای لغو تحریمها و صیانت از حقوق ملت ایران» در واکنش به عدم پایبندی گروه 1+5 به تعهدات خود، به تصویب مجلس رسید و دو روز بعد نیز شورای نگهبان آن را تأیید کرد.
این قانون با توجه به عدم اجرای برجام توسط طرف مقابل و به منظور صیانت از حقوق ملت ایران، دولت را ملزم میکند پیشرفت هستهای ایران را به شرایط قبل از برجام بازگردانده و تعهداتی که ایران بعد از توافقنامه برجام انجام داده را به حالت قبل بازگرداند.
متن قانون اقدام راهبردي براي لغو تحريمها و صيانت از منافع ملت ايران به شرح زیر است:
«ماده1- در راستاي تأمين شروط نهگانه مقام معظم رهبري در خصوص توافق هستهاي، سازمان انرژي اتمي ايران موظف است بلافاصله پس از تصويب اين قانون، جهت مصارف صلحآميز نسبت به توليد اورانيوم با غناي بيستدرصد(20%) اقدام و سالانه به ميزان حداقل يكصد و بيست كيلوگرم آن را در داخل كشور ذخيره كند. همچنين سازمان مذكور موظف است نياز كشور براي مصارف صلحآميز به اورانيوم با غناي بالاي بيستدرصد(20%) را بهطور كامل و بدون تأخير تأمين كند.
ماده2- در اجراي بند (3) قانون اقدام متناسب و متقابل دولت جمهوري اسلامي ايران در اجراي برجام مصوب 21/7/1394 و در جهت تحقق ظرفيت يكصد و نود هزار سو غنيسازي، سازمان انرژي اتمي ايران، مكلف است بلافاصله پس از تصويب اين قانون، ظرفيت غنيسازي و توليد اورانيوم غنيسازيشده با سطح غناي متناسب هر يك از مصارف صلحآميز كشور را، به ميزان ماهانه حداقل پانصد كيلوگرم افزايش دهد و نسبت به نگهداري و نباشت مواد غنيشده در كشور اقدام كند.
ماده3- براي تحقق هدف مندرج در ماده (2)، سازمان انرژي اتمي ايران مكلف است حداكثر ظرف مدت سهماه پس از تصويب اين قانون عمليات نصب، تزريق گاز، غنيسازي و ذخيرهسازي مواد را تا درجه غناي مورد نياز، با حداقل يكهزار دستگاه ماشينهاي نسل دوم پيشرفته (آيآر- تو اِم) آغاز كند و همچنين در همين بازه زماني، عمليات غنيسازي و تحقيق و توسعه با ماشينهاي نسل ششم (آيآر- سيكس) را با حداقل يكصد و شصت و چهار ماشين از اين نوع آغاز نموده و آن را ظرف مدت يکسال پس از تصويب اين قانون به يكهزار دستگاه ماشين توسعه بدهد.
تبصره- سازمان انرژي اتمي ايران مكلف است براي انتخاب و تعيين مكان نصب و استقرار ماشينهاي ذكرشده، استانداردهاي سازمان پدافند غيرعامل را أخذ و اجراء كند.
ماده4- سازمان انرژي اتمي ايران مكلف است نسبت به بهرهبرداري از كارخانه توليد اورانيوم فلزي در اصفهان ظرف مدت پنجماه پس از تصويب اين قانون اقدام كند.
ماده5- سازمان انرژي اتمي ايران مكلف است، در راستاي بند (4) قانون اقدام متناسب و متقابل دولت جمهوري اسلامي ايران در اجراي برجام، همزمان با عمليات بهينهسازي و راهاندازي عامل واكنش (راكتور) 40 مگاواتي آب سنگين خنداب اراك، نسبت به طراحي يك عامل واكنش (راكتور) آب سنگين 40 مگاواتي جديد با هدف توليد همسانهاي پايدار (راديو ايزوتوپ) بيمارستاني با جدول زمانبندي اقدام كند و جدول زمانبندي اين موضوع را ظرف مدت يكماه پس از تصويب اين قانون به اطلاع مجلس شوراي اسلامي برساند.
ماده6- دولت جمهوري اسلامي ايران موظف است در صورت عدم اجراي كامل تعهدات كشورهاي متعاهد از جمله كشورهاي 1+4 (آلمان، فرانسه، انگلستان، چين و روسيه) در قبال ايران و عادي نشدن روابط كامل بانكي و عدم رفع كامل موانع صادرات و فروش كامل نفت و فرآوردههاي نفتي ايران و برگشت كامل و سريع ارز منابع حاصل از فروش، دوماه پس از لازمالاجراءشدن اين قانون در مجلس شوراي اسلامي، نظارتهاي فراتر از پادمان از جمله اجراي داوطلبانه سند (پروتكل) الحاقي را متوقف كند.
تبصره- منظور از دولت در اين قانون حسب مورد قوه مجريه، هيأت وزيران و كليه دستگاههاي اجرائي ذيربط است.
ماده7- چنانچه كشورهاي متعاهد از جمله كشورهاي 1+4 (آلمان، فرانسه، انگلستان، چين و روسيه) نسبت به اجراي تعهدات خود و رفع كامل تحريمها از جمله هستهاي، نظامي، حقوق بشري و امثال آن عليه جمهوري اسلامي ايران اقدام كنند، دولت موظف است گزارش دقيق اقدامات انجامشده را به مجلس ارائه كند. كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي و نيز كميسيون انرژي مجلس ارزيابي خود را نسبت به اين گزارش به منظور تعيين تكليف در مجلس، به مجلس شوراي اسلامي به استناد بند (7) ماده (45) قانون آييننامه داخلي مجلس ارائه ميكنند.
ماده8- مسؤول اجراي صحيح و كامل اين قانون، رئيسجمهور، مقامات و مديران مربوط و دستگاههاي اجرائي ذيربط ميباشند.
ماده9- مستنكفين از اجراي اين قانون به تناسب امتناع يا ممانعت از اجراء به مجازات تعزيري درجه (2) تا (5) قانون مجازات اسلامي مصوب 1/2/1392 محكوم ميشوند.
طرح فوق مشتمل بر نه ماده و دو تبصره در جلسه علني روز سهشنبه مورخ يازدهم آذرماه يكهزار و سيصد و نود و نه مجلس شوراي اسلامي بهتصويب رسيد. محمدباقر قالیباف»
*اجرای قانون اقدام راهبردی
با تصویب این قانون و ابلاغ آن به دولت، هیئت وزیران در جلسه 30 آذرماه به پیشنهاد وزارت امور خارجه، سازمان های انرژی اتمی ایران و برنامه و بودجه کشور و معاونت حقوقی رییسجمهور و به منظور تأمین «قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم ها و صیانت از منافع ملت ایران» آیین نامه اجرایی قانون یاد شده را تصویب و در تاریخ 8 دی با امضای معاون اول رئیس جمهور آن را ابلاغ کرد.
سازمان انرژی اتمی کشور از همان زمان فرایند غنی سازی 20 درصد اورانیوم را آغاز کرد و درصدد اجرای سایر مفاد این قانون برآمد که با قدردانی 190 نماینده از این سازمان به منظور اجرای مفاد قانون شد.
بازدید رئیس مجلس از تأسیسات هستهای فردو در 9 بهمن، بازدید اعضای کمیسیون انرژی مجلس از تأسیسات هستهای بوشهر در 26 دی و تقدیر رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس از اجرای قانون اقدام راهبردی در سازمان انرژی اتمی در 10 دی نشان دهنده جدیت مجلس در اجرای «قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم ها و صیانت از منافع ملت ایران» و اهمیت آن برای مجلس است.
یکی از مواد این قانون دولت را موظف کرده است در صورت عدم اجراي كامل تعهدات كشورهاي متعاهد در قبال ايران و عادي نشدن روابط كامل بانكي و عدم رفع كامل موانع صادرات و فروش كامل نفت و فرآوردههاي نفتي ايران و برگشت كامل و سريع ارز منابع حاصل از فروش، در تاریخ 5 اسفند ماه یعنی سه روز دیگر نظارتهاي فراتر از پادمان از جمله اجراي داوطلبانه سند (پروتكل) الحاقي را متوقف كند.
ناصر ایمانی، کارشناس مسائل سیاسی، در گفتگو با صاحب نیوز در مورد قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها، با بیان این که ایران راه دیگری به جز تصویب این قانون نداشت، اظهار کرد: ما در وضعیتی قرار گرفتیم که تمام تعهدات خودمان را انجام داده بودیم و طرف غربی هیچ کدام از تعهدات خود را به طور مطلق نه تنها انجام نداد بلکه تحریمهای بسیار سنگین و تاریخی را علیه ایران اعمال کرد که راه حل دیگری برای ایران باقی نگذاشت.
*تحریم بیشتر ایران توسط آمریکا بعد از برجام
وی این سؤال را مطرح کرد که در حالی که ما برای خودمان محدودیتهای سنگین در راه پیشبرد اهداف هستهای اعمال کردهایم و طرف غربی هم تعهدات خود را نه تنها انجام نداده است بلکه بر شدت تحریمها نیز افزوده است، آیا راه حل دیگری جز عدم انجام تعهداتمان که آن هم بر اساس برجام است، پیش پای ما وجود دارد؟
این کارشناس سیاسی روزنامه کیهان با اشاره به اجرای پروتکل الحاقی توسط ایران تصریح کرد: اجرای این پروتکل در ایران هنوز هم به تصویب نرسیده است و ایران تاکنون آن را داوطلبانه اجرا میکرده است لذا این حق برای ما وجود دارد که دیگر داوطلبانه آن را اجرا نکنیم.
ایمانی افزود: دو حالت اکنون متصور است یا این که طرف غربی بپذیرد که تحریمها را برداشته و تعهدات خود را انجام دهد که در این صورت ما نیز به برجام باز خواهیم گشت و یا این حالت که طرف غربی تحریمها را برنداشته و تعهدات خود را اجرایی نکند که در این صورت ما حداقل صنایع هستهای خودمان را پیشرفت میدهیم و این حداقل کاری است که میتوانیم انجام دهیم؛ هیچ محدودیتی در غنیسازی انرژی هستهای نداریم، از سانتریفیوژهای نسل جدید استفاده میکنیم و پروژه آب سنگین خودمان را مجدداً فعال میکنیم.
این کارشناس سیاسی در پاسخ به این سؤال که آیا این احتمال وجود دارد که با خروج ایران از توافقنامه برجام با قانون «اقدام راهبردی برای لغو تحریمها و صیانت از منافع ملت ایران»، آمریکا و طرفهای غربی از مواضع خود کوتاه آمده و تحریمهای ظالمانه علیه کشور ما را لغو کنند، ضمن دادن پاسخ مثبت، خاطرنشان کرد: تجربه 20 ساله گذشته ما حداقل در موضوع هستهای نشان داده است هر زمان ما پای میز مذاکره نشستهایم تلقی طرف مقابل از پای مذاکره رفتن ما این بوده است که ما در نقطه ضعف قرار گرفتهایم که بارها هم این را عنوان کردهاند.
وی گفت: مفهوم ما از مذاکره حل مشکلات فی مابین و رفع سوءتفاهمها است اما برداشت آنها از مذاکره این است که ما در موضع ضعف قرار گرفتهایم و میخواهیم مذاکره کنیم. بنابراین وقتی ما محکم در مواضع خود بایستیم و تمام تعهدات خودمان را کنار بگذاریم این امکان وجود دارد که با دیدن این که مواضع ما قوی است از مواضع خودشان و از جنایاتی که علیه بشریت و علیه ملت ایران میکنند کوتاه بیایند و تحریمهای ظالمانه علیه کشور ما را بردارند و اگر هم چنین نکردند حداقل نتیجه حاصل این است که ما به دست خودمان جلو پیشرفت خودمان را در صنعت هستهای نمیگیریم.
اظهارات چند روز گذشته دولتمردان از جمله محمدجواد ظریف و محمود عراقچی نشان میدهد، دولت نظر مثبتی نسبت به این طرح مجلس دارد. ظریف در پیامی قانون اقدام راهبردی را مسیر ایران در مقابل بدعهدی آمریکا و اروپا دانست و عراقچی اظهار کرد حق با رهبر انقلاب بود که از ابتدا به مذاکره با آمریکا خوش بین نبودند.
انتهای پیام/