به گزارش صاحب نیوز؛ حسن روحانی، رئیس جمهور چندی قبل در جلسه هیأت دولت گفته بود: «ما در یک جنگ و محاصره شدید بین المللی بودیم و از همه طرف، ما را محاصره کردند، این ها روشن بود اما در عین حال مردم صف نبستند و برای پیدا کردن کالای اساسی از این خیابان به آن خیابان نرفتند و هر جا میرفتند، کالا بود. حسن روحانی پیش از این گفته بود که از ماست که بر ماست، اگر خوب انتخاب کنیم، آینده خوب داریم، اگر بد انتخاب کنیم، آینده بد داریم.
رییس جمهور محترم در حالی از نبود صف و عدم کمبود کالاهای اساسی در دولت خود می گوید، که از همان ماه های ابتدایی دولت یازدهم تا امروز، مرتب شاهد صف های مختلف در نقاط مختلف کشور و کمبود کالاها و نیازهای اساسی مردم بوده ایم و به عنوان یک دهه شصتی وجود این همه صف در کشور را در هیچ برهه ای از عمر خود به یاد ندارم. البته در دوران کودکی خود گاهی در صف روغن و برنج کوپنی ایستاده ام، اما این حجم از جمعیت در یک روز و در یک نقطه و چهره های با استرس بالا و نارضایتی و عصبانیت برای یک قوطی روغن را اصلاً ندیده بودم. در دهه شصت مردم خیالشان راحت بود که کسی حقشان را نمی خورد و به اندازه کوپن خود می توانند کالای مورد نیازشان را دریافت کنند. آن موقع محدودیت فرزند چهارم برای دریافت کوپن هم نبود و هنوز شعار «فرزند کمتر، زندگی بهتر» به قانون تبدیل نشده بود. حالا بماند که این صف های بی سابقه در آستانه اتمام قرن چهاردهم هجری شمسی، در زمانی تشکیل شدند که مسری ترین و کشنده ترین بیماری قرن، دامان بشریت را گرفته است، اما باز هم طبقه مستضعف جامعه برای گذران امور خود مجبورند در صف های طولانی به یکدیگر بچسبند و افزون بر استرس ابتلا به کوید 19، نگرانی تمام شدن کالا را هم داشته باشند. بارها دیده ام که در صف افرادی بدون ماسک ایستاده اند و عطسه و سرفه می کنند و عده ای از هم وطنان مسن و احتمالاً دارای بیماری های زمینه ای، از روی ترس و به زحمت خودشان را به کناری می اندازند تا از ویروس کرونا در امان بمانند و مدام زیر لب غر می زنند و بد و بیراه می گویند. از صف روغن و برنج و گوشت و مرغ و تخم مرغ تا صف دلار و درگیری و خوابیدن شب ها در درب ورودی صرافی ها برای دریافت دلار با نرخ سهمیه ای و درگیری شدید مردم در صف سبد کالا و توزیع کرونا در صف های خرید ماسک و اقلام بهداشتی و کمبود لاستیک و آرد و طولانی شدن صف نان در برخی شهرها و سهمیه بندی کره و پوشک، همه و همه در دولت های یازدهم و دوازدهم اتفاق افتاده اند. گرانی که دیگر اصلاً نیازی به گفتن ندارد و اظهر من الشمس است. اما در این گزارش، برای یادآوری به مسئولان دولتی، تنها گوشه ای از اخبار رسانه ها مبنی بر تشکیل صف های طویل و کمبود نیازهای اساسی مردم به عنوان مشت نمونه خروار را مرور می کنیم و اندکی هم به دلایل ایجاد صف ها خواهیم پرداخت که البته عمدتاً ریشه در سوء مدیریت دارند.
در 14 بهمن 1392، خبرگزاری فارس عکسی را از صف توزیع سبد کالا منتشر کرده که در آن شاهد درگیری چند زن هستیم. در تصاویر دیگری که از این خبرگزاری در صف توزیع سبد کالا در شیراز منتشر شده است، نشانگر بی نظمی های فراوان اجرای این طرح است.
در 2 اسفندماه 1399 خبرگزاری ایسنا خبری را با عنوان «هر کارت ملی، یک روغن» ، منتشر کرد. در این خبر آمده است: با وجود اینکه مسئولان همواره وعده رفع مشکلات تولید و توزیع روغن جامد و مایع را می دهند اما همچنان روغن جامد در بازار کمیاب است و در برخی فروشگاه ها به هر کارت ملی تنها یک روغن جامد تعلق می گیرد. از اواخر شهریور امسال عرضه روغن جامد در بازار کم شد و کمتر از یک ماه بعد نیز این مشکل برای روغن مایع ایجاد شد. مشکلات ایجاد شده در حدی بود که براساس گزارش های رسیده از تهران و برخی شهرستانها یا به طور کل روغن در فروشگاه ها و مغازه ها نبود، یا با قیمت های بالاتر به بهانه کمیاب شدن فروخته می شد، یا خرید روغن منوط به خرید اقلام دیگر بود یا اینکه پس از ایستادن در صف به هر نفر تنها یک روغن فروخته می شد. معلوم نیست چند نفر ناخواسته با ایستادن در این صف ها درگیر کرونا شده اند.
مشرق نیوز در 16 اسفند 1399، در خبری با تیتر « مردم در صف مرغ و مسئولانی که خجالت نمیکشند» می نویسد: افتضاح مدیریتی دولت در توزیع کالاهای اساسی تمامی ندارد، توزیع روغن، مرغ و تخممرغ به شکلی رسید که مردم برای تهیه آن صفهای طولانی تشکیل میدهند و مشخص نیست باید منتظر کمبود تولید و توزیع کدام کالا باشیم. از طرفی نظارت کافی نیز بر تولیدکنندگان و توزیعکنندگان کالاهای اساسی وجود ندارد بهطوری که برخی تولیدکنندگان علاوه بر توزیع قطرهچکانی این کالاها، فروش آنها را منوط به خرید کالاهای دیگر کردند.
بنا بر این گزارش علاوه بر اختصاص دیرهنگام ارز مورد نیاز کالاهای اساسی، میزان اختصاص ارز نیز کاهش یافته است بهطوری که امسال حدود ۳۲ میلیارد دلار برای واردات کالای اساسی اختصاص یافته در حالی که این رقم در سال گذشته ۵۰ تا ۵۵ میلیارد دلار بوده است.
خبرگزاری مهر در 4 اسفند 1398 در گزارشس با عنوان « ماسک نیست؛ تعزیرات طرح ضربت اجرا کرد/ صف های مردم طولانی تر شد» می نویسد: شیرازی ها مقابل داروخانه ها صف کشیده اند اما داروخانه ها نه ماسک می دهند و نه محلول ضد عفونی، حالا تعزیرات بدون اعلام آمار برخورد با متخلفان، می گوید طرح ضربت را آغاز کرده است. در این بین، عدهای سودجو سعی در استفاده اقتصادی از این جو نگران کننده در بین مردم هستند. این در حالی است که معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی شیراز از تولید روزانه یکصد هزار ماسک در یکی از کارخانههای استان فارس خبر داده بود.
میزان در 12 آذر 1398 با انتشار خبری با تیتر « ماجرای کمبود لاستیک کامیون ها به کجا رسید؟ » ، ادامه می دهد: دبیر کانون انجمنهای صنفی کامیونداران گفت: مشکل لاستیک کامیونداران به دلیل برخی بیبرنامگیها هنوز برطرف نشده است. هماکنون سایز لاستیکهای ۱۲ -۲۴، ۲۳۵ و ۸۲۵ در ۱۶ با کمبود شدیدی مواجه شده و ما در انبارها با مازاد سایز لاستیکهایی مانند ۳۱۵ و ۳۸۵ روبرو هستیم. ۵۰ تا ۶۰ درصد از قطعات مهم کامیونها در بازار وجود ندارد و این در حالی است که در شرایط کنونی مشکل اصلی کامیونداران فرسوده بودن ناوگانها است که گریبانگیر آنها شده است.
خبرگزاری تسنیم در 23 ردیبهشت 1399، در گزارشی با عنوان« رنج صف برنج در سایه غفلت مسئولان» ، می نویسد: گرانی، تورم و نبود نظارت بر بازار ایلام، خبری است، مستمر و مداوم که صفهای طویل برنج در استان نیز نمونه دیگری از آن است که رنج مردم این دیار را در سایه غفلت مسئولان مضاعف کرده است. ضعف اطلاعرسانی برای توزیع برنج و سایر اقلام توزیع دولتی، نبود نظارت بر زمان توزیع، ارجاع شهروندان به سامانه 124 و پاسخگو نبودن این سامانه، نبود مدیریت بر توزیع، رها بودن بازار و احتمال احتکار توسط افراد سود جو از عوامل ایجاد صفهای طویل برنج در ایلام است.
خبرگزاری مهر در 2 اسفند 1398، با تیتر « کمبود انواع برخی لاستیک، به دلیل فقدان برنامه ریزی وزارت صمت» ، گزارش می دهد: در حالی که رانندگان خودروهای نیمه سنگین از فقدان لاستیک ابراز گلایه می کنند، دست اندرکاران می گویند ضعف برنامهریزی وزارت صمت موجب کمبود برخی انواع لاستیک شده است. دبیر کانون کامیونداران اظهار داشت: متأسفانه در زمینه توزیع لاستیک به قدری بی برنامگی داریم که در برخی سایزها با اشباع در سبد راهداری مواجه هستیم و در برخی سایزها نیز چون ثبت سفارش انجام نشده، کمبود وجود دارد مانند لاستیک سایز ۱۲۲۴، ۲۱۶ و ۲۸۵. سازمان راهداری در توزیع لاستیک درست عمل نکرده است.
خبرگزاری ایرنا در 24 آذر 1399، ذیل تیتر« کمبود آرد در نانوایان فیروزکوه برطرف شد» ، نوشت: معاون برنامه ریزی فرمانداری شهرستان فیروزکوه با اشاره به کمبود آرد در حدود ۱۸ نانوایی شهری و روستایی این شهرستان اعلام کرد: در جلسه اخیر شورای آرد و نان شهرستان این مشکل بررسی و رفع مشکل شد.
خبرگزاری ایمنا در 8 اسفند 1398، از کمبود اقلام مورد نیاز پیشگیری از کرونا در اصفهان شکایت کرد و نوشت: وضعیت داروخانه های سراسر شهر و صف های خرید ماسک، الکل و مواد ضدعفونی کننده حاکی است که این روزها تنها نگرانی مردم شیوع کرونا نیست و بابت تهیه نیازهای اولیه خود برای مقابله با ابتلای آن نیز دغدغه و مشکلات زیادی دارند.
خبرگزاری ایسنا در 22 دی 1399، ذیل تیتر« کمبود ارز لاستیک، عامل گرانی در بازار» ، نوشت: رییس اتحادیه شرکتهای تعاونی مسافربری کشور اعلام کرد که همچنان مشکل لاستیک برای رانندگان اتوبوس وجود دارد و کمبود ارز مورد نیاز برای واردات و کمبود لاستیک مورد نظر رانندگان، دلیل گرانی آن در بازار است.
تجارت نیوز در تاریخ 21 شهریور 1399 ،در گفت و گو با رییس اتحادیه سوپرمارکت ها و با تیتر « کره سهمیه بندی شد» ، نوشت: در چند ماه گذشته کره در بازار نایاب بود و حالا طی دو روز گذشته قیمت کره 100 گرمی با 90 درصد افزایش قیمت به هشت هزار تومان رسیده است. علت سهمیهبندی کره در فروشگاههای زنجیرهای نیز این است که برخی فروشگاهها کره را با قیمت قبل عرضه میکنند و به همین دلیل باعث هجوم مردم به فروشگاههای زنجیرهای شده است.
خبرگزاری ایرنا در 27 اسفند 1398، در خبری با عنوان « کرونا، نفس به نفس مردم در صف کالای بهداشتی داروخانه ها» ، نوشت: توزیع محلولهای ضدعفونیکننده در خراسان شمالی روز سه شنبه برای دومین بار، انجام شد اما باز هم داروخانههای استان پر از جمعیت متقاضی این مواد بود.
خبرگزاری تسنیم در 7 بهمن 1397، با تیتر « قیمت گوشت گوسفند 6 رقمی شد؛ صف چند ساعته برای گوشت یخی+ فیلم» ، نوشت: ۶رقمیشدن قیمت هر کیلو گوشت گوسفند در کشور باعث شده تا دوباره گوشتهای یخی آنقدر طالب پیدا کند که برای خرید آن مجبورید همزمان با طلوع آفتاب ساعتها در صف، یکلنگهپا بایستید.
وزیر کشاورزی در 24 بهمن 1397 در مصاحبه با خبرنگار صدا و سیما، گفت: برای حذف صف گوشت به مردم وعده داد.
مشرق نیوز در 15 اسفند 1397، در فیلمی نارضایتی مردم ایستاده در صف از شیوه توزیع گوشت را به تصویر کشید.
مشرق نیوز در 9 مرداد 1398، با انتشار فیلمی با عنوان« در دادگاه متهمان پرونده گوشت برزیلی چه گذشت؟ » ، نوشت: در دادگاه متهمان پرونده گوشتهای وارداتی، فیلم مردم ایستاده در صف گوشت پخش شد.
خبرگزاری ایسنا در 27 اسفند 1397، ذیل تیتر« صف گوشت جمع نشده، صف مرغ هم آمد» ، آورد: در حالی که مسئولان به تازگی از جمع شدن صفهای گوشت یخزده و دولتی خبر دادهاند، همچنان در برخی از نقاط شهر صف گوشت دیده میشود و نکته قابل تاملتر آنکه این روزها صفهای مرغ به نرخ مصوب 11 هزار و 500 تومانی هم شکل گرفته است. در این میان همچنان خلاء حضور دستگاههای نظارتی در بازار ملموس است.
مشرق نیوز در تاریخ 26 بهمن 1399، ذیل تیتر« صف طولانی مردم برای خرید روغن» به نقل از پوریا آسترکی نوشت: من نمیدانم اینها روغن نیست یا آدمهای در صف نامرئی هستند؟ همانقدر که اینها روغن نیست امارات هم به مریخ رفته است.
ایرنا در 9 دی 1398، در خبری با عنوان« صف برنج در بجنورد شکسته شد» ، آورد: صفهای طولانی که در روزهای اخیر، برای دریافت برنج وارداتی در بجنورد تشکیل میشد، با تداوم توزیع این محصول شکسته شده است. تشکیل صف های طولانی برای دریافت برنج، سبب گلایه و انتقاد مردم بجنورد شده بود.
تجارت نیوز در 21 شهریور 1399، در گزارشی با عنوان« سه علت تشکیل صف دلار، آیا مردم مقصرند؟» ، نوشت: این هفته اختلاف قیمت صرافیهای بانکی و بازار آزاد بالا رفت و همین مساله، افراد زیادی را به سوی خیابان فردوسی کشاند و صفهای آنچنانی مقابل صرافیهای بانکی ایجاد کرد. افراد بسیاری ساعتها در صف خرید دلار ماندند و حتی برخی برای خرید دلار شب پشت در صرافی خوابیدند. یکی از مردم می گوید: بعضی از حرفهای مقامات دولتی باعث بالا رفتن قیمت دلار میشود. شاید لازم نباشد تمام گرفتاریهای حال و آینده را با گفتن حتی یک قطره نفت هم نمیتوانیم بفروشیم زنده کنیم. چنان شور و دلهره در دل مردم میاندازند که باعث صف کشیدن مردم برای خرید دلار میشوند. دیگری می گوید: یل اینکه روزانه پول ملی ما (ریال) افت پیدا میکند و بی ارزش تر میشه. اگه ثبات اقتصادی باشد ، هرگز چنین اتفاقی نمیافتاد، فقط وای بحال مردم. مردم نمیدونند چه کار انجام بدهند. دوریال پول دارند شب خوابیدن صبح پاشدن پولشان نشود ده شاهی. دلیل صف نابود کردن بورسه. حباب بورس رو به قول خودتون خالی کردین. حالا دلار، سکه و مسکن گرون شده تازه اول کاره. آیا اون حبابها رو هم خالی میکنین؟
تسنیم در 16 آبان 1399، با تیتر« ریشه گرانی و کمبود پوشک کجاست؟ » ، می نویسد: یک هفته ای است که مردم در کنار گرانی مواد مصرفی خود به ویژه گوشت، مرغ، برنج و روغن شاهد کمبود و افزایش قیمت پوشک در بازار هم شده اند. این موضوع نگرانی خانواده ها را در تأمین این کالا برای فرزندان خود بیشتر کرده است چراکه با توجه به درآمدهای اندک مردم خرید کالاهای مصرفی برای آنها هر روز با مشکلات زیادی روبه رو شده است. با توجه به ادعای مدیرکل دفتر صنایع نساجی، پوشاک و سلولزی که گفته است “کمبود تولید پوشک نداریم و اگر کمبودی احساس میشود به علت سوداگری برخی افراد است”، اما آیا واقعا سوداگری بازار پوشک در کشور را بهم ریخته یا ریشه این مشکل جای دیگری است! در حال حاضر مواد اولیه به سختی در اختیار تولیدکننده قرار می گیرد از طرفی مصرف کنندگان هم مدام با قیمت های نجومی در انواع پوشک کودک و بزرگسال روبه رو هستند که باید تدبیر جدی برای آن به کار گرفته شود.
مهر در گزارشی با عنوان « روغن خوراکی در بازار اصفهان همچنان کمیاب است» ، در 12 بهمن 1399، به صف های طولانی خرید روغن در اصفهان اشاره می کند.
روزنامه همشهری در 28 مهر 1399، در مطلبی تحت عنوان« رمزگشایی از علت کمبود آرد» ، می نویسد: در چند هفته گذشته کمبود آرد موجب گلایه برخی شهروندان در نقاط مختلف کشور از طولانی شدن صفهای خرید و کمبود عرضه نان شد. از نظر تامین آرد مشکلی نداریم و آرد فراوان است اما شرکت حملونقل خلیجفارس اعلام کرده بود از ابتدای شهریورماه بهدلیل افزایش هزینه حملونقل، امکان حمل آرد با نرخ کرایههای حمل قبلی را ندارد. نانوایان که بهدلیل ثابت ماندن نرخ نان قادر به پذیرش افزایش هزینه حمل آرد نبودند، بهمدت یکماه در مقابل تحمیل افزایش هزینه کرایه حمل آرد مقاومت کردند اما متأسفانه شرکت حملونقل بینالمللی خلیجفارس با ترفندهایی مانند تأخیر در حمل آرد به نانواییها زمینه کاهش عرضه آرد را فراهم و نانوایان نیز برای تامین آرد به اتحادیه مراجعه کردند. اگرچه اتحادیه از نانوایان خواست تا به یکدیگر آرد قرض بدهند تا نانواخانهها بهدلیل نداشتن آرد تعطیل نشوند که همینطور نیز شد.
مشرق نیوز در گزارشی در 9 بهمن 1397، با عنوان« دعوای مسئولان و تداوم نسل دزدی مشکوک قاچاقچیان دام/ مردم به دنبال گوشت، دلال به دنبال سود، دولت به دنبال دام اروپایی! » ، از معضل تأمین گوشت و صف های طولانی برای خرید گوشت دولتی و ناکافی بودن آن ، خبر داد.
تسنیم در 24 دی 1399، ذیل عنوان« حکایت صف های طولانی در روزهای شکننده کرونا» از صف های طولانی و کمبود روغن جامد در بیرجند خبر می دهد.
مشرق نیوز در 18 اسفند 1397، ذیل عنوان « چرا گوشتی که کیلویی ۱۸ هزارتومان تمام میشود را در صفها کیلویی حدود ۵۰ هزار تومان میدهید؟ » ، به نقل از محمد باقر قالیباف، نائب رییس کمیسیون اقتصادی مجمع تشخیص مصلحت نظام می نویسد: اگر کمکی به مردم نمیکنید حداقل نمک هم به زخمشان نپاشید. میگویند اگر بخواهیم جواب بدهیم جواب همه این بحثها را در ۵ دقیقه میدهیم. خب جوابتان حتماً این است که مثل همیشه میگویید دستهای پنهانی وجود دارد که نمیگذارند ما کار کنیم. چرا این را میگویید؟ بگویید چرا گوشتی را که با ارز ۴۲۰۰ تومانی به قیمت ۱۸ هزار تومان تمام میشود را در صف مردم باید حدود ۵۰ هزار تومان بخرند؟ این مابهالتفاوت به دست چه کسی میرسد؟ اگر دست پنهانی است همینجاست. بهجای اینکه فکر کنید، مدیریت کرده و مشکلات را حل کنید، دارید جنگ روانی میکنید. مردم به کار و تلاش نیاز دارند نه جنگ روانی.
تسنیم در 7 بهمن 1397، ذیل عنوان « چرا صف های توزیع گوشت در بحران سال 1391 تشکیل نشد؟ » ، نوشت: موضوع کاهش عرضه و افزایش شدید قیمت گوشت قرمز در بازار در هفته های اخیر انتقادهای فراوانی را در بین عموم مردم برانگیخته است. این در حالی است که دولت سعی کرده با تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی بازار گوشت قرمز را کنترل کند. از سوی دیگر به نظر میرسد برخی بحث انحرافی تاثیر قاچاق دام و بی ثمر بودن تخصیص ارز دولتی برای واردات کالاهای اساسی جهت کنترل قیمت را مطرح می کنند.
صبح نو در 14 اسفند 1397، با تیتر « 5 ساعت انتظار در صف سرکاری» ، نوشت: ساعت ۵:۲۰ دقیقه صبح، خیابان خلوت شریعتی و یکی از فروشگاههای زنجیرهای که در هفتههای اخیر عامل توزیع گوشت گرم به قیمت دولتی بوده است، محل قرار و تهیه گزارش ماست. اطلاعات به دست آمده حکایت از آن دارد که در روزهای زوج و از ساعت ۶ صبح در کنار در شیشهای این فروشگاه برگهای نصب میشود تا افرادی که برای خرید گوشت مراجعه میکنند، اسامی را بنویسند. این کار به این دلیل انجام میشود که ساعت کار فروشگاه از ساعت ۹ صبح است و نوشتن اسامی راهی است برای نظمبخشی احتمالی به شیوه فروش گوشت و جلوگیری از ازدحام و درگیری احتمالی شهروندان. اما بعد از 5 ساعت انتظار، فروشنده می گوید که امروز گوشت نرسیده است و جمعیت منتظر که ناامید شدهاند کمکم از جلوی فروشگاه میروند، اما چند نفر هنوز باور نمیکنند. این موضوع را ترفند مسئول فروش میدانند تا گوشت را به دست مشتریهای خاص خود و اقوامش برساند. آنها اعتماد ندارند. یکی از این افراد میگوید: «من منتظرم آن خانم کارمند را ببینم که با عجله اسم همکارانش را نوشت. بعد میروم. نیم ساعتی از ساعت۹ گذشته است. نه بار گوشت از راه رسید و نه آن خانم کارمند. حالا دیگر کسی برای خرید گوشت به فروشگاه نمیآید.
همشهری در 6 بهمن 1399، در خبری با عنوان « بازگشت صف به بازار ارز/ نگاه معامله گران به نوسان دلار» می نویسد: روزی که گذشت بازار ارز با یک پدیده جدید روبهرو شد؛ بازگشت صفها برای ارز سهمیهای.
ایرنا در 11 اسفند 1398، گزارشی تصویری از «صف های مردم سمنان در داروخانه ها برای تأمین اقلام بهداشتی» منتشر کرد و نوشت: ویروس کرونا با شیوع بالا، تهیه ماسک، مواد ضدعفونیکننده و دستکش را به یکی از دغدغههای مهم این روزهای شهروندان سمنانی تبدیل کرده است، تا آنجا برای تهیه این اقلام در داروخانهها صفهایی را شکل گرفته است.
تسنیم در 30 بهمن 1399، ذیل تیتر « اپیدمی صف در مشهد به روغن مایع رسید» ، آورد: این روزها مردم به صفنشینی بار دیگر عادت کردهاند؛ آن هم برای کالاهایی که به گفته مسئولان به وفور موجود است… .
بررسی اخبار صف ایستادن های مردم، در دولت تدبیر و امید، دیگر کافی است. حالا یاد جمله حجت الاسلام احسان بی آزار تهرانی افتادم که در 11 بهمن 1397، در برنامه « حالا خورشید» ، می گفت: صف گوشت امروز، همان صف رأی دیروز است. با کمی تأمل بر روی این حرف حساب، فهمیدم که رییس جمهورم راست می گفت، آری، « از ماست که بر ماست» .
انتهای پیام/