اولین تهدید فضای مجازی چالشهای هویتی و تغییر در ارزشهای سبک زندگی ایرانی و اسلامی است
کدخبر: 1077540
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۱۰/۳۰ @ ۱۰:۱۵
به گزارش صاحب نیوز؛ نشست تخصصی «حکمرانی فضای مجازی» به همت سازمان بسیج اساتید استان اصفهان با سخنرانی محمد قربانی گلشن آبادی، رئیس مرکز رسانه و ارتباطات اجتماعی سازمان بسیج اساتید کشور، برگزار شد.
رئیس مرکز رسانه و ارتباطات اجتماعی سازمان بسیج اساتید کشور در این نشست گفت: نهضت استادی بسیج برای حل مسائل گوناگون کشور بایستی بستههای سیاستی تدوین و ارائه کند.
محمد قربانی گلشن آبادی در این نشست یاد و خاطره همه شهدا و به ویژه شهدای استان اصفهان را گرامی داشته و اظهار کرد: امروز فضای مجازی و رسانههای ارتباط جمعی به بخش تفکیکناپذیر زندگی ما تبدیل شده است و با سرعتی سرسامآور تمامی شئون و عرصههای زیست و زندگی بشری را در هم نوردیده تا حدی که متفکرین حوزههای علوم اجتماعی، عصر حاضر را عصر انقلاب دیجیتال یا انقلاب صنعتی چهارم قلمداد میکنند.
وی به انقلابهای پیش از این اشاره کرده و گفت: انقلاب چهارم مربوط به حوزه رسانه و شبکههای اجتماعی بوده و اهمیت آن به قدری است که بسیاری از متفکرین آن را انقلاب چهارم و دیجیتال مینامند و اشکال گوناگونی از زندگی انسانها را کاملا تحت تاثیر خودش قرار میدهد.
رئیس مرکز رسانه و ارتباطات اجتماعی سازمان بسیج اساتید کشور تصریح کرد: در همین 10 – 15 سال اخیر وضعیت زندگیها به سبکی شده که عملا امکان زیست منهای فضای مجازی و حوزه رسانه ناممکن است.
قربانی با اشاره به این که حوزه رسانهها زندگی انسان را آنقدر تحت تاثیر قرار داده که برخی از متفکران اعلام میکنند که عصر حاضر عصر مدیاکراسی به معنای رسانه سالاری است نه عصر دموکراسی، ادامه داد: حتی اگر قائل به اهمیت رسانهها نباشیم، باید بدانیم این رسانهها هستند که افکار عمومی را مهندسی میکنند و به سمت اهداف مورد نظر خودشان معماری و هدایت میکنند بنابراین ماجرا و موضوع رسانه بسیار پراهمیت است.
*رسانهها به جای استدلال، تلاش میکنند مخاطبان را اقناع کنند
وی عنوان کرد: آنچه به خصوص قشر دانشگاهی و معلمان دانشگاهی باید توجه کنند این است که رسانهها خیلی با استدلال کاری ندارند و عموما دنبال اقناع هستند.
این استاد دانشگاه ارومیه با بیان این که روشهای اقناع با روشهای استدلال متفاوت است تصریح کرد: هر چند این دو متضاد هم نیستند ولی تفاوت دارند یعنی ممکن است شما مستدل حرف بزنید اما قانع کننده نباشد اما رسانهها تلاش میکنند قانع کننده حرف بزنند، اقناعی حرف بزنند نه استدلالی در حالی که رویکرد ما در دانشگاه عموما استدلالی است نه اقناعی.
قربانی افزود: فعالیت رسانهها در فضای مجازی صرفا به این معنا نیست که به شما خبری را برسانند یا آگاهی بدهند، در بسیاری موارد آنها خبر را نمیرسانند بلکه خبر میسازند لذا رسانهها صرفا راوی وقایع نیستند بلکه گاهی خالق وقایع هم هستند.
وی با اشاره به این که رسانهها مهمترین ابزار عملیات روانی و مهندسی افکار عمومی هستند و جدیترین، موثرترین و مهمترین ابزار عملیات روانی و مهندسی افکار عمومی رسانه است و هر مجموعهای، نظامی و جریانی واجد یک رسانه موفق باشد به اهدافش خواهد رسید.
رئیس مرکز رسانه و ارتباطات اجتماعی سازمان بسیج اساتید با اشاره به همهگیری و فراگیری رسانههای ارتباط جمعی و شبکههای اجتماعی و تفاوتهایی که در این دو وجود دارد، تاکید کرد: با فراگیری شبکههای اجتماعی که الان در کشور اتفاق افتاده و به عنوان مثال الان اینستاگرام 40 درصد ترافیک اینترنت را به خود اختصاص داده، ما میتوانیم از فرهنگهای سنتی و ارزشها و حتی خرده فرهنگهای خودمان دفاع کنیم و مجالی برای عرض اندام داشته باشیم و بتوانیم علیه سلطه فرهنگ لیبرالی اقدامی کنیم اما در کنار این فرصت که خیلی مهم هم هست ابررسانهها، شرکتها، کمپانیهای و غولهای رسانهای در دنیا وجود دارند که با شگردها و روشهایی تلاش میکنند صدایشان اینقدر بلند و بزرگ باشد که اساسا صدای ما شنیده نشود.
قربانی تصریح کرد: در دومین سالگرد نکوداشت شهادت سردار سلیمانی، میلیونها صفحه نکوداشت این شهید عزیز توسط برخی از شبکههای اجتماعی به ویژه اینستاگرام مسدود شد که ایرانیان هم در گوگل پلی به این موضوع اعتراض کردند اما با ترفندهایی تلاش کردند صدای بلند ملت ایران را دیگران نشنوند.
وی خاطرنشان کرد: با وجود این که ظاهرا میتوانیم در حوزه رسانهها از ارزشهای ملی و مذهبی خودمان دفاع کنیم اما آنها تلاش میکنند علیرغم این که ادعای پوشالی آزادی بیان، رسانه و گردش اطلاعات دارند در عمل نگذارند این اتفاق بیافتد.
*اولین تهدید فضای مجازی چالشهای هویتی، گسست نسلی و تغییر در ارزشهای سبک زندگی ایرانی و اسلامی
این استاد دانشگاه ارومیه با تأکید بر این که باید تهدیدهای فضای مجازی را شناسایی کنیم، گفت: اولین تهدید فضای مجازی چالشهای هویتی و گسست نسلی از طریق تغییر ارزشهای دینی و ملی ایرانی است.
قربانی تصریح کرد: روشن است دشمن تلاش میکند سبک زندگی ایرانی اسلامی را از طریق برندینگ و سلبریتیها براساس نٌرمها و هنجارهای غربی که در سبک زندگی ایشان است ترویج داده و تبلیغ کنند و زندگی من و شما را تحت تاثیر جریان رسانهای قرار دهند لذا اولین تهدید ما چالشهای هویتی، گسست نسلی و تغییر در ارزشهای سبک زندگی ایرانی و اسلامی است.
وی بیان داشت: دومین تهدید مهم امروز در فضای مجازی تخریب الگوها، مفاخر و قلههای فرهنگی کشور یعنی شخصیتهای ارزشمند ایرانی اسلامی است که به عنوان الگو در ذهن جوانان ما ترسیم شده است. دشمنان با تخریب اینها قصد دارند الگوهای مرتبط با فضای فرهنگی خودشان را در ذهن مخاطبین ایمپلنت کنند.
رئیس مرکز رسانه و ارتباطات اجتماعی سازمان بسیج اساتید کشور با اظهار این که سومین هدف دشمن تمرکز بر تشدید آسیبهای اجتماعی است، توضیح داد: چند آسیب اجتماعی درشت در کشور داریم که دشمنان تلاش میکنند این آسیبها تشدید و تقویت شود و از این طریق بتوانند به حوزههای سخت ارزشهای اجتماعی ورود کنند و هسته سخت ارزشهای ایران را از هم بگسلند.
قربانی تصریح کرد: مثلا در ایران یکی از ارزشهای اجتماعی «ادب» است و این که گاهی با کنایه حرف میزنیم ناشی از این است که ایرانیان تلاش میکنند مودبانه حرف بزنند و تمام آثار ادبیات کلاسیک ما مملو از انگارههای ادبی است و این را دشمنان ما میدانند و تلاش میکنند این آسیبهای اجتماعی قباحت تخطی از این ارزشها را در فضای مجازی بشکنند و وقتی شکستند ادبیات جدیدی در فضای شبکههای اجتماعی و مجازی ایجاد کنند.
*اولین تکلیف ما جهاد تبیین، نهضت روشنگری و جنبش آگاهسازی است
وی بیان کرد: اولین راهکار این است که اول از خودمان شروع کنیم چرا که در خط مقدم جبهه رسانهای و جنگ رسانهای، اساتید و معلمان دانشگاهی قرار دارند و به مثابه فرماندهان جنگ نرم عمل میکنند.
این استاد دانشگاه با اظهار این که اولین وظیفه و تکلیف ملی و دینی ما جهاد تبیین، نهضت روشنگری و جنبش آگاهسازی است که معطوف به تنویر افکار باید باشد و باید عموم مردم را نسبت به این جنگ نابرابر روشن کنیم، عنوان کرد: ما به عنوان فرزندان این ملک و میهن وظیفه و رسالت این را داریم که حقایق و واقعیتهای بارز و روشن و شفاف انقلاب اسلامی و جبهه مقاومت اسلامی را محضر ملت ایران و سایر ملل آزادیخواه و عدالتخواه خواه جهان با زبانی گویا و بیانی رسا در فضای مجازی و شبکههای اجتماعی اعلام کنیم.
رئیس مرکز رسانه و ارتباطات اجتماعی سازمان بسیج اساتید کشور دومین تکلیف بر گردن اساتید دانشگاهها را مطالبه جدی و البته عمومی و نخبگانی از شورای عالی فضای مجازی کشور دانست که بیان کند از سال 1390 که با دستور مستقیم رهبر معظم انقلاب تاسیس شده تاکنون چه میزان به اهداف و آرمانهایی که رهبر حکیم انقلاب برای آن ترسیم و تبیین فرمودهاند رسیده است و اگر نرسیده چه موانعی پیش روی خودش داشته و برای رفع این موانع چه راهکارهایی باید صورت بگیرد.
قربانی با بیان این که بعید میدانم کسی در کشور پیدا شود که آشنا به فضای مجازی باشد و نگران این رها بودن فضای مجازی نباشد، خاطرنشان کرد: در همین فضای مجازی منهای بحثهای اخلاقی، آبروی افراد در خطر است، بسیاری از شایعات و دروغ پردازیها در همین فضای مجازی علیه افراد، جناحها، جریانها، گروهها و اشخاص گفته میشود و ولو این که بعد پاسخ داده شده و تکذیب شود اما عملا این شایعات در ذهن افراد کاشته میشود.
*الگوی حکمرانی فضای مجازی ما بهتر از ایالات متحده است اما اجرایی نشده
وی گفت: فضای مجازی امروز در تراز انقلاب، ارزشها و نظام اسلامی نیست و این را همه میدانند و حتما بایستی به آن سر و سامانی داده شود لذا جریان و اساتید دانشگاهی باید از مجلس شورای اسلامی و سایر دستگاهای ذیربط مطالبه کنند و گام صحیحی در این جهت بردارند.
این استاد گروه معارف عنوان کرد: بدیهی است در طرح صیانت فضای مجازی هم اساتید و صاحبنظران حوزه رسانه و ارتباطات اجتماعی باید مشارکت کنند و اظهار نظر داشته باشند زیرا این طرح در عین حال که نباید کسب و کار و آگاهی بخشی و آموزش و ارتباطات و تعاملات اجتماعی مردم را مورد تهدید و محدودیتسازی قرار دهد باید مدیریت کند که فضای مجازی سالم تری داشته باشیم و نگرانی مان بابت فرزندان خودمان و بابت بداخلاقیها، بیاخلاقیها و بیتقواییها در فضای مجازی را مرتفع کنیم.
رئیس مرکز رسانه و ارتباطات اجتماعی سازمان بسیج اساتید کشور ادامه داد: مقام معظم رهبری در شهریور ماه سال 1383 در جملهای کلیدی فرمودند که هر کجا کارآمدی نباشد مشروعیت از بین میرود یعنی اگر نظام سیاسی و حکمرانی ما در حوزههای گوناگون کارآمد نباشند مشروعیت آن هم آسیب میبیند بنابراین مهمترین اقدامی که باید داشته باشیم این است که کارآمدی نظام سیاسی را افزایش دهیم لذا نهضت استادی بسیج باید برای حل مسائل کشور در حوزههای گوناگون مانند بحران آب اصفهان بستههای سیاستی تدوین کنند که خوشبختانه نهضت استادی بسیج اصفهان در همین زمینه فعال هستند و اندیشکدههایی را نیز راهاندازی کردهاند.
قربانی در پاسخ به این سوال که آیا لازم نیست درس تفکر و سواد رسانهای در ادارات تدریس شود، گفت: این بحث از دهه هفتاد میلادی در امریکای شمالی مطرح و دروس مرتبط با آن در مدارس گنجانده شده است ، اما متاسفانه در کشور ما این اتفاق نیافتاده است و اکنون باید از خودمان شروع کنیم و نهضت بسیج اساتید راهنما، علمدار و پرچمدار 22 قشر بسیج است، باید کلاسهای سواد رسانه برگزار کرده و مردم را آموزش بدهد تا کمتر تحت تاثیر تهاجم و آسیبهای فضای مجازی قرار بگیرند.
وی همچنین در پاسخ این سوال که حکمرانی فضای مجازی چه جایگاهی در کشور دارد، گفت: حکمرانی فضای مجازی در کشورهای غربی به ویژه ایالات متحده، تحت اختیار پنتاگون و وزارت دفاع آنجاست یعنی فضای مجازی حوزه جدی و امنیتی همه کشورهاست و تحت کنترل نیروهای امنیتی است؛ در کشور ما هم شورای عالی فضای مجازی را داریم که این الگو از الگوی ایالات متحده بهتر است اما متاسفانه در گذشته رها شده و امیدواریم با پیگیریهایی که رئیس جمهور دارند و وقتگذاریهایی که دارند در آینده اقداماتی صورت بگیرد که دیگر نگران این فضا نباشیم.
انتهای پیام/
تمامی حقوق برای صاحب نیوز - پایگاه خبری، تحلیلی استان اصفهان محفوظ می باشد.