به گزارش صاحب نیوز؛ غمگین بودن در مدت طولانی، بیعلاقگی به انجام اموری که قبلاً دوستشان داشتیم، کاهش تمرکز، خستگی بیش از حد و حالتهایی از این قبیل، میتوانند نشانههای افسردگی باشند. افسردگی، شرایط زندگی خوب و بد را متوجه نمیشود و همه ما ممکن است در هر شرایطی افسرده شویم.
این بیماری، احساسات، تفکرات و رفتار ما را عوض میکند، افسردگی میتواند با مشکلات هیجانی و جسمی همراه باشد. اختلال افسردگی یک ضعف نیست که با چند روز مراقبت برطرف شود بلکه پیگیری و درمان طولانی مدت، مراقبت و پایش مداوم لازم دارد. اما جای نگران ندارد، همه ما میتوانیم افسردگی را شکست دهیم.
هر چهقدر زودتر خود را از افسردگی نجات دهیم، راحتتر میتوانیم آن را درمان کنیم و زمان بیشتری را از زندگی لذت میبریم، اولین قدم برای درمان افسردگی و جلوگیری از افسردگی شدید، شناخت علائم بیماری افسردگی است.
در آخرین گزارشهای مشاهده شده، بیش از پنج درصد از جمعیت کره زمین از افسردگی رنج میبرند، اما نوع رژیم غذایی و شیوه زندگی که فرد رعایت میکند در مورد سلامت کلی، چه از نظر جسمی و چه از نظر روانی، نقش عمدهای ایفا میکند.
اما همانطور که گفته شد برای کسب اطلاعات لازم در خصوص این بیماری و جلوگیری از خطرات احتمالی در این راستا با توجه به راههای درمان صحیح از نظر علم پزشکی، میزگردی با حضور زهرا یوسفی متخصص اعصاب و روان، محمد سلطانی روانشناس به صورت آنلاین برگزار شد که متن این میزگرد به شرح زیر است:
*افسردگی چگونه به وجود می آید؟
یوسفی: افسردگی یک بیماری واقعی است و پژوهشگران بر این متعقد هستند که بیشتر بهواسطه بیتعادلی در مواد شیمیایی مغز که به نام انتقال دهندههای عصبی شناخته میشوند، شکل میگیرد. انتقالدهندههای عصبی نقش مهمی در تنظیم اخلاق ایفا کرده و همچنین در بسیاری عملکردهای دیگر در بدن نقش دارند.
سلطانی: افسردگی یک حالت خلقی شایع است که با دو شکایت اصلی از سمت افراد روبرو است، کاهش انرژی وکاهش لذت از کارهای روزانه که با توجه به شدت و مدت زمان آن انواع مختلفی دارد. افسردگی بنا به نوع آن میتواند در عملکرد زندگی اختلال ایجاد کند و در خفیف ترین شکل خود با خلق نسبتا پایین بروز پیدا کند. این اختلال خلقی در صورت شدت کم علائم، شما را از زندگی عادی خود باز نمی دارد، اما انجام همه کارها به نظر سخت تر و کم ارزش تر میرسد. در شدیدترین حالت، افسردگی میتواند تهدیدکننده زندگی باشد، چراکه باعث ایجاد احساس خودکم بینی شدید خواهد شد.
*آیا این بیماری درمان میشود؟
یوسفی: روشهای درمان مؤثر مختلفی برای افسردگی وجود دارند که از آن جمله میتوان به داروها و رواندرمانی اشاره کرد، در شرایطی که برنامه درمان باید بر اساس علائم و سلامت کلی فرد تنظیم شود، ترکیبی از داروها، رواندرمانی و تغییرات سبک زندگی اغلب برای کمک به تسکین علائم افسردگی استفاده خواهند شد.
سلطانی: در ترکیب با رواندرمانی، داروهای مختلفی وجود دارند که مؤثر بودن آنها در درمان افسردگی ثابت شده است. بار دیگر، درمان افسردگی شامل یک رویکردی واحد مناسب برای همه نیست و ممکن است به مقداری آزمون و خطا برای یافتن داروی مناسب که با کمترین عوارض جانبی علائم شما را تسکین میدهد، نیاز باشد. افزون بر رواندرمانی و دارو، برخی تغییرات سبک زندگی نیز میتوانند به مدیریت بهتر علائم افسردگی و همچنین عوارض جانبی داروها کمک خواهند کرد.
*بروز افسردگی در کودکان و سالمندان چگونه است؟
یوسفی: کودکان زندگی شاد و بیدغدغهای دارند، در شرایطی که کودکان مشکلات مشابه با بزرگسالان مانند استرس مرتبط با شغل یا فشارهای مالی را تجربه نمیکنند اما این به معنای آن نیست که افسرده نمیشوند، دوران کودکی استرسهای خاص خود را دارد که از آن جمله میتواند به قلدری و تلاش برای پذیرفتهشدن توسط همسالان اشاره داشت.
سلطانی: افسردگی بخش طبیعی از بالا رفتن سن محسوب نمیشود و نباید سرسری گرفته شود، متأسفانه افسردگی در سالمندان تشخیص داده نشده و درمان نمیشود و خود فرد نیز تمایلی به درمان این بیماری نشان نمیدهد، علائم افسردگی در سالمندان متفاوت است و توجه کمتری جلب میکنند.
*برای پیشگیری از ابتلا به افسردگی چه کنیم؟
یوسفی: راه مطمئنی برای پیشگیری از افسردگی وجود ندارد، به هر حال برخی از درمانهای ممکن است مؤثر باشند. مصرف بیش از حد غذاهای ناسالم مانند فست فود، غذاهای سرخ شده، شیرینیها برای چند روز متوالی میتواند باعث بیماری شود و به طور مشابه، وقتی رژیم غذایی سالم و متعادل است، فرد متوجه میشود که تواناییهای روانی و جسمی آن افزایش یافته است، غذاها میتوانند به درمان افسردگی کمک کنند، به این معنی که ترکیباتی مانند ویتامینها، پروتئین و چربیهای امگا سه در برخی از غذاها میتوانند به تسکین و کنترل علائم افسردگی کمک کنند.
سلطانی: عادات و مواد مغذی که در رژیم غذایی روزانه خود وارد میکنید میتواند به جلوگیری یا درمان بسیاری از بیماریها از جمله افسردگی کمک کند یا حداقل علائم را تسکین داده یا از بدتر شدن آنها جلوگیری کند. البته این مرحله پس از مشورت با پزشک برای تعیین مناسبترین مکمل غذایی برای هر فرد انجام خواهد شد.
*افسردگی فصلی چه ویژگی هایی دارد؟
یوسفی: برخی از افراد در دنیا هستند که در فصل خاصی از سال حالات افسردگی، خلق پایین و ناراحتی را تجربه میکنند و منبع و منشأ این حالت را نمیدانند، گاهی عدم آگاهی از این حالات ناراحتی روحی، آنها خسته و کلافه میکند و به طور مستقیم روی زندگی آنها تأثیر گذارد.
سلطانی: افسردگی فصلی نامی است که روی این بیماری گذاشتهاند، بیماریای که خیلی از افراد را درگیر خودش میکند و کیفیت زندگی آنها را در فصلهای خاصی از سال تحت تأثیر قرار میدهد. بهار که میآید، خیلیها خواب آلود و کسل میشود، شاید برایتان جالب باشد که بدانید گاهی همین حس به ظاهر ساده، زمینه ساز بروز نوعی افسردگی به نام افسردگی فصلی میشود و سلامت روانی افراد را به خطر خواهد انداخت.
*افسردگی فصلی به چه شکل پدیدار میشود؟
یوسفی: اختلال افسردگی عمده با الگوهای فصلی که با نام اختلال عاطفی فصلی شناخته میشود، نوعی اختلال افسردگی مرتبط با تغییر فصل است که افراد مبتلا هر سال در زمان خاصی از سال به آن مبتلا شده و با پایان آن زمان دوباره سلامت روان خود را باز مییابند. برخی افراد در ماههای آبان و آذر دچار افت خلق و کاهش انرژی میشوند اما در عوض در ماههای فروردین و اردیبهشت دوباره به حالت عادی بر میگردند، اما عدهای دیگر درست عکس این قضیهاند، یعنی در شروع فصل بهار دچار نوعی افسردگی خواهند شد.
سلطانی: تغییرات خلق به طور مستقیم به تغییرات فصلی مرتبط است. تابش نور خورشید و ساعت بیولوژیکی بدن که تنظیم کننده ترشح هورمونها است میتواند خلق و خو و خواب را تحت تأثیر قرار دهد، افرادی که با تغییر فصل دچار افسردگی میشوند، به هر میزان نور بیشتری دریافت کند زودتر از افسردگی و تنگی خلق رهایی مییابند. تمامی افرادی که دچار افسردگی فصلی میشوند ضرورتاً مبتلا به اختلال افسردگی نیستند ممکن است درصد کمی از افرادی که به یک باره با تغییر فصل دچار اضطراب و افسردگی میشوند که به درمانهای مداخلهای نیاز دارند.
*روش های درمان افسردگی فصلی چگونه است؟
یوسفی: درمان انواع افسردگیها حائز اهمیت است اگر چنانچه این بیماری به موقع تشخیص و درمانها پیش از شدت گرفتن علائم آغاز شود، روند درمان تا حدود زیادی از بروز مشکلات بعدی جلوگیری خواهد کرد. استفاده از درمانهای دارویی، غیر دارویی و یا مشاوره را از جمله روشهای درمان افسردگی فصلی است.
***
اگر تشخیص داده شود که افسردگی دارید، ممکن است گفته شود که نوع آن خفیف، متوسط یا شدید است. این امر نشان میدهد که علائم بیماری در حال حاضر چه نوع تأثیری بر شما دارد و چه نوع درمان افسردگی احتمالاً به شما پیشنهاد میشود. ممکن است یک دوره افسردگی خفیف ولی مزمن و یا افسردگی شدید ولی کوتاه مدت را تجربه کنید.
اولین قدم برای دریافت درمان، مراجعه به یک متخصص روانشناس است. اگر روانشناس شما فکر می کند که افسردگی دارید، در مورد درمانهایی که می تواند ارائه دهد با شما صحبت خواهد کرد.
انتهای پیام/