به گزارش صاحب نیوز؛ نشست مجازی با موضوع «ولایت فقیه در اندیشه سیاسی امام خمینی(ره)» در آستانه فرا رسیدن سالروز ارتحال ملکوتی بنیانگذار کبیر انقلاب و انتخاب امام خامنهای به عنوان رهبر جمهوری اسلامی ایران به همت بسیج اساتید استان اصفهان و با همکاری شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی این استان در بستر سامانه جلسات مجازی دانشگاه آزاد اسلامی واحد دولت آباد برگزار شد.
سخنران ویژه این نشست دکتر اکبر شریفی، ریاست مرکز فرهنگی دانشگاهی امام خمینی و انقلاب اسلامی، بود که به تشریح نظریه ولایت فقیه امام راحل پرداخت.
شریفی با بیان این که در مجلس خبرگان، نخبگان جامعه گرد هم آمده و مجتهد دارای شرایط ولی فقیه را کشف میکنند، از تفاوتهای حکومت اسلامی ولی فقیه با سایر حکومتهای جامعه سخن گفت.
وی اظهار کرد: با وجود این که مردم در تأسیس و استمرار نظام اسلامی مانند نظام جمهوری نقش دارند و رأی مردم تعیین کننده است، اما بین این دو نظام سیاسی یک تفاوت بنیادین وجود دارد و آن به مجموعه شرایطی برمیگردد که موجب اسلامی شدن نظام سیاسی میشود.
این پژوهشگر در رابطه با نظر امام خمینی(ره) در مورد ولایت فقیه گفت: از نظر امام حکومت اسلامی هیچ یک از انواع طرز حکومتهای موجود نیست بلکه حکومت مشروطه است به این مفهوم که حکومت کنندگان در اجرا و اداره مقید به یک مجموعه شرط هستند که در قرآن کریم و سنت رسول اکرم آمده است و این مجموعه شرط همان قوانین اسلامی است که باید رعایت شود.
رئیس مرکز فرهنگی دانشگاهی امام خمینی و انقلاب اسلامی بیان کرد: امام در جلد چهار صحیفه میفرمایند جمهوری بر یک قانون اساسی مبتنی است که قانون اسلام است و هم شرایط منتخب و هم احکامی که جاری میشود بر اساس قوانین اسلامی است اما این که میگوییم این حکومت جمهوری است از این بابت است که انتخاب با مردم است.
شریفی تأکید کرد: نظام ولایت، هسته مرکزی اندیشه سیاسی حضرت امام بوده و به مثابه چارچوب نظری برای فهم مبانی اندیشه دینی و فهم جامعه، انسان، نظام اجتماعی و نظام سیاسی است.
وی عنوان کرد: امام خمینی هم در کتاب کشف الاسرار، هم در کتاب ولایت فقیه و هم در صحیفه فرمودهاند تمام اختیاراتی که پیامبر و امامان معصوم دارند فقیه هم دارد و این همان ولایت مطلقه فقیه است.
این پژوهشگر حوزه دینی با بیان این که امام خمینی نظریه ولایت فقیه را ابتدا به صورت عقلی اثبات کرده و سپس برای تأکید بر آن دلایل نقلی را میآورند، گفت طیفی از علما هستند همچون آیت الله خویی و سیستانی که مستندات نقلی پیرامون ولایت فقیه را کافی ندانسته اما از لحاظ عقلی ولایت فقیه را میپذیرند و اظهار دارند اگر حکومتی تشکیل شود حق اولیه حکومت برای مجتهد عادل است.
رئیس مرکز فرهنگی دانشگاهی امام خمینی و انقلاب اسلامی در رابطه با تفاوت دیدگاه اهل سنت با تشیع در مورد حکومت اسلامی به این نکته پرداخت که اهل تسنن به قدرت رسیدن با هر شیوهای همچون کودتا را میپذیرند اما در تشیع نحوه و شیوه به حکومت رسیدن بسیار اهمیت دارد و هر شیوهای را مورد پذیرش قرار نمیدهد.
شریفی در پاسخ به این سوال که ولایت فقیه محدودیت زمانی دارد یا نه، با تأکید بر تعریف ولی فقیه که بیان میشود ولی فقیه مجتهد عادلی است که هرگاه بر منصب ولایت انتخاب شد ولی میشود، گفت: هرآن مشخص شود فرد شرایط خود را از دست داده است، از این منسب عزل میشود و از این جهت میتوان گفت دوره زمانی ولی فقیه حتی ممکن است کوتاهتر از یک دوره ریاست جمهوری باشد.
وی در ادامه همین مطلب توصیه کرد کتاب «ولایت و حکومت» از انتشارات صهبا که مجموعه گرداوری شده بیانات رهبر معظم انقلاب است مورد مطالعه قرار بگیرد و این کتاب را جلد دوم ولایت فقیه حضرت امام دانست.
انتهای پیام/