به گزارش صاحب نیوز؛ غلامعلی حداد عادل عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی شامگاه پنجشنبه در همایش بزرگداشت بسیج اساتید و گرامیداشت شهید چمران که در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان برگزار شد، اظهار کرد: سال ۱۳۴۲ وارد دانشگاه تهران شدم و در آن سالها با برادر کوچکتر شهید چمران آشنا شدم زیرا دانشجویان مذهبی به هم دیگر شناخت داشتند، شهید چمران در آن زمان به آمریکا رفته بود و کسی دسترسی به ایشان نداشت اما من دهه ۱۳۵۰ در دانشگاه صنعتی شریف با دو نفر از برادران شهید چمران همکار شدم.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: همچنین شهید مطهری سفری به پاریس داشت و بعد از بازگشت تعریف میکرد که فعالیتهای دانشجویان مسلمان در آمریکا و اروپا با مدیریت پنج نفر اداره میشود که یکی از آنها شهید چمران بوده است، او از جمله کسانی بود که در واقعه ۱۶ آذر ۱۳۳۲ در صحنه حضور داشت. اول انقلاب هم شهید چمران در کنار امام حاضر شد، شهید چمران یک سال و نیم قبل از شروع جنگ هم در صحنههای انقلاب و هم به جهت ارتباط با لبنان، فلسطین و لیبی، نقشآفرینی مهمی در کشور داشت.
وی بیان کرد: از روزهای ابتدایی جنگ تحمیلی شهید چمران همراه با عدهای از جوانان به جبهه رفت و عنوانی به نام جنگهای نامنظم ایجاد کرد که در روزگاری که ارتش و سپاه خود را پیدا نکرده بودند، چمران از تجربه آموزشهای چریکی در فلسطین، مصر و لبنان برای دفاع از انقلاب استفاده کرد. شهید چمران را فردی بسیار دوست داشتنی، خوش برخورد و گشادهرو بود، چمران وقتی به نیروهای انقلابی میرسید چنان با گشادهرویی برخورد میکرد که گویی سالهاست با فرد آشناست و تمام وجودش محبت و جاذبه بود تا اینکه سیویکم خرداد ۱۳۶۰ به شهادت رسید و امروز ۴۱ سال از شهادت او میگذرد.
حداد عادل با اشاره به دوران تحصیلی شهید چمران یادآور شد: چمران یک دانشآموز و دانشجوی درسخوان و بسیار موفق از خانوادهای ساکن جنوب شهر تهران بود و در حالی که به خانوادههای سلطنههای تهران تعلق نداشت تا در مدرسههای طبقه ممتاز جامعه تحصیل کند اما به دلیل استعداد خود وارد ممتازترین دبیرستان تهران شد.
وی ادامه داد: ممتازترین استعدادها وارد دانشکده فنی میشدند که چمران در این مقطع نیز شاگرد اول این دانشکده بود و همین موضوع باعث شد به آمریکا اعزام شود، در دانشگاه برکلی که یکی از بهترین دانشگاههای آمریکا بود و دکترای فیزیک گرفت و پایان نامه خود را در خصوص تحقیقات فیزیک پلاسما تنظیم کرد. کسی که در کارهای و عملی و فنی تا این اندازه موفق بود در دوران جنگ به جبهه رفت و موشک و جنگ افزار طراحی کرد حتی یکی از آثار او در دوران تحصیل در آمریکا ترجمه دعای کمیل از عربی به فارسی برای دانشجویان بود که نشان میدهد شهید چمران علم و عمل را همزمان داشت.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به موفقیت های چمران ابراز کرد: یکی از اساتید خارجی که در دورهای باهم شرکت داشتیم، کنار من نشست و گفت که یک همکلاسی بسیار موفق و باهوش ایرانی داشتیم و پرسید که الان کجا مشغول است، وقتی به او گفتم چمران شهید شده به شدت منقلب شد و از نبود او تاسف خورد و هیچ وقت حالت او را از خاطر نمیبرم. چمران فعال علم و عمل با هم بود، تصور کنید چنین شخصیتی، خادم انقلاب شد و بعد هم به جبهه رفت.
وی متذکر شد: یکی از آثارش ترجمه دعای کمیل از عربی به فارسی بود، تصور کنید فردی که در عالیترین سطح علمی و مهندسی بود، ترجمه هم انجام دهد و بعد مهاجرت کند، پس از آن هم به ایران بازگردد، به جبهه برود و نهایتاً هم به مقام والای شهادت برسد.
حداد عادل اضافه کرد: همراه شهید باهنر با یک هیأت همراه به مناسبت دومین سال پیروزی انقلاب به چهار کشور اروپایی سفر کردیم، در بلژیک تعدادی دانشجوی لبنانی به دیدن ما آمدند و مشخص شد که دست پروردههای چمران در لبنان بودند و آن چنان عشق به چمران میورزیدند که به ما سفارش میکردند از این گوهر استفاده ببریم.
وی در خصوص اقدامات شهید چمران در دیگر کشورها، تصریح کرد: شیعیان لبنان در تقسیمبندیهای قدرت اهمیتی نداشتند، شهید چمران به لبنان رفت و با امام موسی صدر یک تحول اجتماعی در شیعیان لبنان از طریق آموزش را شروع کردند، اولین کار ایجاد یک هنرستان فنی برای شیعیان لبنان بود که از اینجا برای رشد نسل جوان شیعه لبنانی تلاش کردند، این شیعیان لبنانی که میبینیم امروزه تقریبا هیچ تحولی در منطقه بدون تاثیر آنها وجود ندارد، رشد یافته همین مکتب هستند و پایهگذار عزت امروز شیعیان لبنان شهید چمران و امام موسی صدر بودند.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی تاکید داشت: شهید چمران هنگام مبارزات جنبش ملی شدن صنعت نفت به عضویت جبهه ملی در آمد، شهید چمران به اعتبار سن خود که ۲۱ ساله بود، در نهضت ملی شدن صنعت نفت جزو دانشجویان مبارز بود سپس به دلیل اعتقادات دینی به نهضت آزادی نزدیک شد اما وقتی امام پرچم انقلاب را به دست گرفت در سطح جبهه ملی و نهضت آزادی نماند و به انقلاب پیوست.
وی اذعان کرد: میتوان این روند زندگی چمران را به پروانهای تشبیه کرد که دوران دگردیسی طبیعی خود را طی کرده، پرواز این شهید در انقلاب اسلامی بود، زیرا متوجه شد در انقلاب اسلامی نکاتی وجود دارد که در دو جبهه دیگر نبود و چون صداقت داشت، این پلهها را طی کرد و به اقتضای زمان روز جبهه ملی با نهضت آزادی بوده اما در هیچیک از آنها متوقف نشد.
حداد عادل یادآور شد: واژه شهید در قرآن را به معنای گواه و نمونه است و هر جماعتی الگو و نمونهای دارند که خدا با آوردن آن را امت احتجاج میکند، در این انقلاب نیز در هر صنف، جماعت و قشری نمونههای دارند مانند سپهبد صیاد نمونه و الگوی ارتشیها بود، در این راستا شهید چمران نیز الگوی دانشگاهیان است.
وی با اشاره به شخصیت این شهید بیان کرد: شهید چمران از هر آنچه باید یک استاد داشته باشد، برخوردار بود اما هر چه داشت را در راه خدا گذاشت وقتی به انقلاب رسید، آمد و پاکباخته همه وجود و عشق و علاقه خود را فدای انقلاب کرد گویی خداوند مقدر کرد او سر راه انقلاب قرار بگیرد.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی در ادامه گفت: او همه چیز داشت اما همه را در راه خدا داد و وقتی به این انقلاب رسید نگفت که من دکترا از برکلی دارم بلکه خودش را صرف این انقلاب کرد، گویی که خداوند مقدر کرده بود که او سر راه ما قرار بگیرد و بگوید باید خودمان را با متر شهید چمران اندازهگیری کنیم و ببینم چقدر با او فاصله داریم. به همین دلیل انتخاب بسیار خوبی بوده که روز شهادت او را روز بسیج اساتید انتخاب کردهاند و ما باید در معرفی این چهره به دیگران به ویژه دانشجویان تلاش کنیم.
وی خطاب به اساتید اذعان داشت: امروز میدان برای چمران شدن باز است، کار هم زیاد است و این انقلاب سر پا است و بیش از هر روزی در جهان احساس میشود اما به همان اندازه که انقلاب در جهان مهم است دشمنی با آن هم زیاد است و این تکلیف ما را سنگینتر میکند.استاد دانشگاه در جامعه به خودی خود مورد احترام است، این موقعیت ممتاز را باید در خدمت مردم قرار دهیم.
حداد عادل تاکید کرد: دانشگاهیان خود را با متر شهید چمران اندازه کنند، نامگذاری شهادت چمران به عنوان بسیج اساتید انتخاب بسیار خوبی است و باید دانشگاهیان در معرفی این چهره به دانشگاهیان دیگر و دانشجویان تلاش کنند. دانشجویی که به سال دوم نرسیده دنبال مهاجرت است یا استادی که سر کلاس دانشجو را از کار در کشور مأیوس و تشویق به مهاجرت میکند باید بداند که روزی که آمریکا زبان برای همه رؤیا بود.
وی ادامه داد: افرادی مانند شهید چمران به خارج از کشور رفتند و با اینکه با ماندن در این کشور میتوانستند به چهرههای بینالمللی تبدیل شوند، کار چریکی و انقلابی را انتخاب کرد. شهید چمران الگوی امروز دانشگاهیان است، باید هر یک از ما محاسبه کنیم که چقدر با این الگو فاصله داریم و سعی کنیم آن را کم کنیم، امروز با وجود همه توطئهها و فشارها از جمله جنگ تحمیلی انقلاب سرپاست و واقعیت آن در جهان احساس میشود.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: این موضوع تکلیف ما را دو چندان میکند به ویژه استاد دانشگاه که در جامعه به خودی خود از احترام ویژه بین افراد برخوردار است و همه مردم با دیده احترام آمیز به او نگاه میکنند، این موقعیت ممتاز را باید در خدمت مردم و کشور و انقلاب قرار دهیم.
وی در خصوص تاکیدات رهبری بیان کرد: در نامگذاریهای سال به ویژه در سالهای اخیر، تاکید رهبر معظم انقلاب بر دو موضوع حل مشکلات اقتصادی و کار فرهنگی است که مقام رهبری از جامعه دانشگاهی انتظار دارند در هر دو جبهه فعال باشند، پیام منتشر شده معظم له به مناسبت روز بسیج نیز به این مطلب اشاره داشت و موضوع اقتصاد و تولید دانش بنیان مطرح شد که باید شالوده آن در دانشگاه ریخته شده باشد.
حداد عادل درباره وظایف اساتید عنوان کرد: حضور استادان دانشگاه در جبهه جنگ اقتصادی را ضروری است، این قشر با تولید دانش بنیان به اقتصاد کشور کمک کنند آنهم در روزگاری که دشمن فکر میکند با تحریم و مشکلات اقتصادی انقلاب را ناموفق کند، اساتید دانشگاه باید همه توان خود را در ایجاد اقتصاد دانش بنیان به کار گیرد و به کارهای درسی و پژوهشی جهتی دهند که به سود کشور باشد.
وی تصریح کرد: مقابله با جنگ ادراکی نیازمند جهاد علمی و همچنین جهاد تبیین در دانشگاه است، به ویژه برای نسل جوانی که از همه سو در برابر بمباران فکری هستند.حالا که بمباران خبری از هر سو صورت میگیرد وظیفه داریم وارد جهاد تبیین شویم و این وظیفه همه مردم است. رمضان امسال با تعدادی از شرکتهای دانشبنیان افطاری دعوت داشتیم و یکی از مسئولان این شرکتها به من گفت که از روسیه با من تماس گرفتند و گفتند که ما رباتهای جراح را از آمریکا وارد میکردیم اما حالا ما را تحریم کردند.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: آنها گفتند اگر شما میتوانید رباتهای جراح را به ما هم بفروشید. جهاد تبیین یعنی این که پیشرفتها تبیین شود و این از مهمترین وظیفه اساتید دانشگاه است. در شرایطی که دشمن تلاش میکند نسبت به امام، دین و انقلاب بدبینی ایجاد کنند وظیفه اساتید دانشگاه این است که وارد جهاد تبیین شود، و در راه وظیفه استادان دانشگاه در این کار از همه سنگینتر است باید در جهت و تبیینی فعالتر باشیم.
وی در پایان با اشاره به الزام جهاد تبیین گفت: جهاد تبیین به معنای شکستن فضای ناامیدی و سیاهی در کشور است و این وظیفه استادان دانشگاه است زیرا خدا برای هر قشری حجت و گواهی گذاشته و شهید چمران حجت اساتید در قیامت است، برهمی اساس باید به او اقتدا کنند و درس زندگی و بسیجی بودن را از او بیاموزند.
در پایان این مراسم از سند سیاستی «شهر اسلامی ایرانی طیب» رونمایی شد و در ادامه از اساتید نمونه، روسای دانشگاهها، خانواده شهدای سلامت و کانونهای موفق دانشگاهی تقدیر به عمل آمد.