صاحب نیوز/ احسان جدیدی؛ این روزها که هشدارهای کاهش جمعیت زیاد به گوش میرسد، این روزها که بدحجابی در گوشه گوشه شهر به چشم میخورد، این روزها که در اثر ازدواج نکردن دختران و پسران آسیبهای اجتماعی متعددی در جامعه رخ میدهد، در همین روزها راهکارهایی وجود دارند که تا حد زیادی این مشکلات را برطرف میکنند.
راه اندازی خیریههای ازدواج از این نمونه راهکارها هستند که با انجام فعالیتهای مختلف میتوانند تاثیر بسزایی در رابطه با کاهش مشکلات فوق داشته باشند.
مجرد ماندن دخترها و یا ترس از مجرد ماندن یکی از دلایلی است که موجب میشود بخشی از این دختران با تبرج و خودنمایی در جامعه حاضر شوند و خود را این گونه عرضه کنند تا بتوانند نظر جنس مذکری را جلب کنند. در موارد بسیاری دیده شده است که این مسأله حتی با حمایت خانوادهها نیز همراه بوده است و یا اصلاً خانوادهها چنین سفارشی به دختران خود داشتهاند.
دلیل چنین رویکرد و تفکری نیز این است که راهکاری پیش پای خانوادهها برای معرفی دختران خود به عنوان دختران دم بخت و آماده ازدواج وجود ندارد. پیش از این «فرهنگ واسطه گری» در سطح جامعه به صورت گسترده وجود داشت و به ویژه خانمها در جوامع سنتی این نقش را به صورت فعالی ایفا میکردند اما رفته رفته فرهنگی غالب شد که مثلا به خاطر شدت دغدغههای فکری و مادی یا تمسخر چنین فرهنگی در شبکههای اجتماعی یا غیره اجازه چنین میانجیگری و پادرمیانی را به خانوادهها نمیداد لذا این «فرهنگ واسطه گری» کمرنگ شده و رو به فراموشی رفت.
با کم رنگ شدن فرهنگ واسطه گری، خلائی به وجود آمد و بسیاری از دختران به دلیل این که توسط افرادی برای ازدواج به دیگران معرفی نمیشوند، فرصت ازدواج را پیدا نمیکنند.
متقابلاً پسران در سن ازدواج نیز راهی منطقی برای پیدا کردن دختران هم کفو خود ندارند و اگر در خیابانها و مراکز عمومی همچون دانشگاهها در جستجوی دختر هم کفو مناسب خود نباشند، کمتر فرصتی برای یافتن نیمه گمشده خود پیدا میکنند.
حاصل این وضعیت این میشود که دختران تصمیم میگیرند خود را در جامعه عرضه کنند تا به چشم پسری بیایند و برای این منظور نیز تلاش میکنند چهره زیباتری از خود در جامعه به نمایش بگذارند که این مسیر، به بدحجابی ختم خواهد شد.
بسیاری از فعالان فرهنگی به ویژه در حوزه امر به معروف و نهی از منکر اذعان میکنند در موارد بسیار زیادی با دخترانی روبرو شدهاند که اعتراف کردهاند یا به خواسته خود یا به خواسته خانواده خود برای پیدا کردن یک فرد مناسب برای ازدواج، اقدام به بدحجابی و تبرّج کردهاند.
پسران نیز در طرف دیگر قضیه که مجبورند در سطح جامعه به دنبال همسری برای خود بگردند خواه ناخواه چشم به نامحرم میدوزند و قص علی هذا… چشم چرانی، غلیان شهوت و غیره حاصل این موضوع خواهد بود که خود بزهکاریها و ناهنجاریهای اجتماعی مانند ارتباطات نامشروع را به دنبال خواهد داشت.
همان طور که بیان شد حذف فرهنگ واسطه گری سبب میشود تا در یک زنجیره از اتفاقات جامعه به جای گسترش ازدواجهای حلال به سمت گسترش روابط نامشروع پیش برود. ازدواجی که حاصل آن میتواند فرزندآوری و تولید نسل فعال در جامعه باشد، کمرنگ شده و در عوض پسرانی که چشمشان به نامحرمان باز شده است و شهوت درونشان غَلَیان کرده است به جای ازدواج بیشتر طالب روابط متنوع جنسی میشوند و گناه و افعال حرام در جامعه افزایش پیدا میکند.
خیریههای ازدواج در این بین میتوانند راهکاری مناسب باشند که در صورتی که با لحاظ شرایط و ملاحظات صحیح دنبال شود، خلأ ذکر شده را پر کرده و با احیای فرهنگ واسطه گری گام بلند و مؤثری برای رونق دادن به ازدواج، کاهش بدحجابی، کاهش بزههای اجتماعی، افزایش جمعیت و غیره خواهد برداشت.
خیریههای ازدواج همچنین میتوانند با تأمین جهیزیه دختران دم بخت حتی با همکاری سایر خیریهها و یا هر اقدامی که به تسریع و تسهیل ازدواج کمک کند، نقش خود را ایفا کنند.
این خیریهها همچنین میتوانند خلأهای دیگر جامعه در حوزه ازدواج، فرزندآوری و خانواده را پر کنند. آموزشهایی که هیچ متولی در جامعه ندارد و با جدیت دنبال نمیشود مانند آموزش همسرگزینی، آموزش همسرداری، آموزش تربیت فرزند، آموزش ارتباطات صحیح جنسی و غیره از این قبیل موضوعات هستند.
نقش حمایتی، کارکرد دیگری است که خیریههای ازدواج میتوانند ایفا کنند. موضوعی که برای آن هم متولی در جامعه وجود ندارد. این که دختری با همسر خود به مشکل برخورد کرده و نداند به کجا پناه ببرد در صورتی که خانوادهای برای مورد حمایت قرار گرفتن نداشته باشد این ضرورت را گوشزد میکند که محلی مانند همین خیریههای ازدواج با کارشناسان حقوقی و خانوادگی باید به عنوان پشتیبان و حامی برای چنین مواردی نقش خود را تعیین کرده و فعالیت داشته باشند.
خلاصه مطلب این که مشکلاتی نظیر افزایش روابط نامشروع در جامعه، بدحجابی و عدم تمایل پسران برای ازدواج ریشههایی مانند همین مسأله کمرنگ شدن فرهنگ واسطه گری در ازدواج دارند که با اقدامی نظیر راه اندازی خیریههای ازدواج تا حد زیادی رفع میشوند.
انتهای پیام/