بسیاری از بیماران برای تشخیص بیماری، نیاز دارند از سونوگرافی استفاده کنند. برای انجام این کار میتوان هم به مراکز درمانی مراجعه و هم از خدمات در منزل استفاده کرد. در ادامه به برخی از مزایا و نحوه سونوگرافی در منزل خواهیم پرداخت.
مزایای سونوگرافی در منزل
برخی از بیماران دوران بهبودی خود را در منزل میگذرانند و به دلیل اینکه هنوز به طور کامل بهبود پیدا نکردهاند، امکان خارج شدن از خانه برای آنها سخت و دشوار است. این دسته از افراد اگر نیاز به سونوگرافی داشته باشند، میتوانند این خدمات را در خانه دریافت کنند.
بیمارانی نیز هستند که از بیماریهای عفونی رنج میبرند. به دلیل اینکه ممکن است این نوع بیماریها مسری باشند، بهتر است در خانه بمانند. اخیراً وجود بیماری کرونا که یک بیماری مسری شناخته شد، این امکان را فراهم کرد تا بسیاری از خدمات پزشکی از جمله سونوگرافی، در منزل ارائه شود. میتوان گفت یکی از مزیتهای مهم سونوگرافی در منزل عدم انتشار بیماریهای عفونی است.
بسیاری از سالمندان و معلولان به دلیل کهولت سن و ناتوانی جسمانی، امکان خارج شدن از خانه را ندارند. همچنین این افراد نمیتوانند در صفهای طولانی سونوگرافی در مراکز درمانی نشسته و خدمات را دریافت کنند. انجام سونوگرافی در منزل یک راهکار برای کمک به سالمندان و معلولین است.
علاوه بر این؛ ممکن است بیماران برای رفتن به مرکز درمانی و انجام سونوگرافی مسافت زیادی را باید طی کنند. برای بیمارانی که از بیماری خاصی رنج میبرند، مسافت طولانی همراه با ترافیک شهری میتواند خسته کننده باشد. بهترین راهکار استفاده از خدمات سونوگرافی در خانه است.
امروزه صرفه جویی در وقت برای بسیاری از افراد اهمیت بسیاری دارد. قطعاً طی کردن مسافت طولانی، نشستن در صفهای طولانی برای انجام سونوگرافی، باعث میشود بیمار، زمان زیادی را از دست بدهد. اما با انجام سونوگرافی در منزل، میتوانید به دیگر امورات خود برسید.
از طرفی، تمرکز سونولوژیست کسی که سونوگرافی را انجام میدهد، در خانه بیشتر از مرکز درمانی است. به دلیل اینکه در خانه تنها یک بیمار است و تمرکز پزشک برای انجام سونوگرافی بیشتر است.
آمادگیهای قبل از سونوگرافی در منزل
برای انجام هر نوع سونوگرافی از قبل باید بیمار برخی از موارد را رعایت کند.
- اگر قصد انجام سونوگرافی مثانه را دارید باید قبل از انجام سونوگرافی مایعات زیادی بنوشید. توصیه میشود برای پر کردن مثانه از دوغ استفاده نکنید، چرا که نمیتوان به خوبی کیسه صفرا را مشاهده کرد.
- اگر جزو آن دسته از افرادی هستید که از دیابت و فشارخون رنج میبرید، سعی کنید از میل کردن نوشیدنی و خوراکیهای حاوی نمک یا شکر خودداری کنید.
- اگر ارائه دهنده خدمات سونوگرافی در خانه توصیه میکند که ناشتا باشید، باید از ۸ سال قبل از انجام سونوگرافی، از خوردن غذا پرهیز کنید. البته به یاد داشته باشید اگر با توجه به بیماری خاصی که دارید، باید دارو مصرف کنید آنها را به موقع استفاده کنید.
- ممکن است سونوگرافی برای برخی از اندامهایی باشد که موی بدن در آنجا بیشتر و بلندتر است. بهتر است قبل از انجام سونوگرافی، موی قسمت مورد نظر را بتراشید.
انواع سونوگرافی که در منزل انجام میشود:
همانطور که میدانید برای بررسی بافتهای نرم از سونوگرافی و برای بافتهای سخت همچون استخوانها از رادیولوژی استفاده میشود. سونوگرافی برای بافتهای نرم بدن شامل رحم، تخمدان، پستان، شکم، سیستم گوارش، کلیه، مثانه، مجاری ادرار، کیسه صفرا، پانکراس، تیروئید و پاراتیروئید، چشم، بیضه، قلب و سایر اندامها قابل استفاده است.
البته باید خاطر نشان کرد اگر برای سونوگرافی از اندامهای نرم به تجهیزات خاصی نیاز باشد، باید به مراکز درمانی مراجعه کنید. همچنین ممکن است برخی از اندامهای داخلی را با سونوگرافی نتوان بررسی کرد و باید از روشهای دیگر از جمله سی تی اسکن و ام آر آی استفاده کنید. علاوه بر این؛ برای سونوگرافیهای سه بعدی یا چهار بعدی نیز باید از تجهیزات پیچیده در بیمارستانها استفاده کرد.
در کنار سونوگرافی از بافتهای نرم، سونوگرافی داپلر نیز برای وضعیت رگها، شریانهای بدن و سلولهای خونی استفاده میشود. این سونوگرافی که از طریق امواج فراصوت انجام میشود، میتواند لختگی در رگهای خونی و سرعت جریان خون را تشخیص دهد.
نحوه انجام سونوگرافی در خانه
دستگاههای سونوگرافی در مراکز درمانی با دستگاههای سونوگرافی در خانه تفاوت بسیاری دارند. دستگاههایی که در مراکز درمانی مورد استفاده قرار میگیرند، به دلیل سنگینی و ابعاد بزرگ غیر قابل انتقال به خارج از مرکز درمانی هستند. اما امروزه با پیشرفت تکنولوژی دستگاههای سونوگرافی کوچکی طراحی و تولید شدهاند که سبک، قابل حمل و استفاده از آنها بسیار آسان است.
مانند سونوگرافی در مرکز درمانی، بر روی قسمتی که باید سونوگرافی انجام شود کمی ژل مالیده میشود و سپس بافت مورد نظر اسکن میشود. پس از پایان کار، عکسهای لازم، چاپ و در اختیار بیمار قرار میگیرد تا به پزشک معالج نشان دهد. مدت زمان انجام سونوگرافی بسیار کوتاه و کمتر از ۳۰ دقیقه است.
سونوگرافی، این روش غیر تهاجمی توسط دستگاههای بسیار کوچک نیز انجام میشود. گرچه کار بسیار سادهای به نظر میرسد اما توصیه میشود برای دریافت خدمات سونوگرافی در خانه، افرادی را انتخاب کنید که برای انجام سونوگرافی شکم و لگن، کبد، کلیه و مثانه، بیضه، رحم و سایر اندامهای داخلی اطلاعات کافی داشته باشند.