صاحب نیوز – یادداشت تحریریه/ در ابتداي ماه محرم و در زمانيكه مردم مسلمان و متدين كشورمان خود را براي عزاداريهاي تاسوعا و عاشورا اباعبداللهالحسين آماده ميكردند يك خبر مانند شوك وارد فضاي اخبار حوزه فرهنگي كشور شد؛ آنهم برگزاري اپراي عاشورا با تك خواني زن بود.
هرچند مدتهاست ديگر هنجارشكنيهاي دولت تدبير و اميد ديگر براي بسياري از اهالي فرهنگ و دلسوزان هنر كشور چيز عجيبي نيست، اما اين حركت در آستانه شهادت مظلومانه امام حسين؛ امامي كه خود و خانوادهاش را فداي امر به معروف و نهي از منكر كرد، جايي بسي تامل دارد.
خوانندگي زنان از جمله اموري است كه دولت يازدهم كم وبيش كمر همت به آن بسته و به بهانههاي مختلف سعي دارد آن را به يك فرهنگ در جامعه تبديل كند. اين شيطنت وقتي معناي بيشتري مييابد كه سخنان اخير مجيد انصاري از ليدرهاي فكري جريان نفوذ فرهنگي در ايران را بخوانم. وي در سخناني عجيب پس از ماجراي اپراي خواننده زن كه با حمايت شديد دولتي انجام گرفت خواستار آزادي حجاب توسط مجلس شد.
چنانچه به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، به نقل از پایگاه اطلاع رسانی سازمان بسیج دانشجویی فرشته روحافزا گفته است: در جلسه کمیسیون فرهنگی مجلس برای تدوین قوانین حجاب و عفاف که حدود دو ماه قبل برگزار شد و بنده نیز حضور داشتم آقای حجتالاسلام مجید انصاری معاون امور مجلس رئیس جمهور گفت: شما مجلس مدل کشور ترکیه و لبنان را پیادهسازی کنید مقوله حجاب را رها کنید هرکه دوست دارد حجاب داشته باشد.
با اين احوال عدهاي كه گمان ميكردند مورد اخير از جمله اتفاقاتي است كه در لابهلاي فعاليتهاي وسيع فرهنگي كشور از دست دولت در رفته (كه البته به دليل مشكلات مالي اين فعاليتها چندان هم وسيع نيست) و دولت از رصد اين قبحشكني بياطلاع بوده است حالا ديگر متوجه ضد و نقيض بودن علل وقوع برخي امور شدهاند و اين تناقض زماني مشخص ميگردد كه علي جنتی وزیر ارشاد در شبی که به تماشای اپرای عاشورا رفته بود در جمع خبرنگاران صراحتا گفت برای این اپرا حاشیهسازی نشود و ادامه داد: من با دیدن اپرای عاشورا سفری ذهنی به تاریخ داشتم و زمانی که گفتند حضرت امیرالمومنین در محراب کشته شده اما برخی گفتند مگر علی نماز میخواند! وقتی امشب این کار را دیدم به آنچه که در طول این چند روز روی خروجی سایتهای خبری و برخی از وبلاگها مطالعه کردم، فکر کردم و متوجه شدم واقعا چه ظلم و جفایی نسبت به این کار میشود.
حتي در سومین شب از اجرای «اپرای عاشورا» با انتقاد از حاشیههای پیش آمده، این اپرا را یکی از آثار قابل اعتنا درباره واقعه جانگداز عاشورا توصیف کرد. اين سخنان قابل تامل است و همچنان بعد از گذشت چند روز حاشيههاي اجراي هنجارشكنانه اپراي عاشورا هنوز ادامه دارد، با وجود اينكه مسئولان وزارت ارشاد تلاش كردهاند تا در مصاحبههاي ضد و نقيض خود ضمن رد آوازخواني خواننده زن در اپراي عاشورا، تكخواني اين خواننده را در تمرين اپرا يك مسئله عادي نشان دهند.
حجتالاسلام والمسلمين منتظري، رئيس ديوان عدالت اداري، نسبت به برگزاري اين اپرا اعتراض شديداللحني داشت. منتظري گفت:« عاشوراي امام حسين احتياج به اپراي عاشورايي اين چنيني ندارد و مجلسي كه امام صادق براي عزاي جدش توصيه كرده است، اين مجلس نيست كه در آن زن و مرد نامحرم بنشينند، آواز بخوانند و كف و دف بزنند.»
متاسفانه قبلتر از اين هم شاهد تكخواني زنان بوديم كه البته با تاييد وزارت ارشاد به قوت خود ادامه پيدا كرد و يا فيلم رستاخيز كه با وجود ضعفهاي آشكار و مشكلات جزء برگزيدگان سيو دومين جشنواره فيلم فجر شد و يا موارد ديگر كه وقتي رصد ميكنيم سرنخ آن را به وزارت ارشاد مرتبط ميبينيم.
بايد گفت رخ دادن اين هنجارشكنيها در كنار هم و به صورت زنجيره وار جاي تاسف و البته تامل دارد؛ بهنظر ميرسد دولت تدبير و اميد كه دوسال است تمام امور فرهنگي و اقتصادي و سياسي كشور را در گرو رضايت ايالات متحده گره زده است و درهيچ عرصهاي فعاليتي از خود نشان نداده با اين فرايند سعي دارد در انتخابات آتي بههر شكل ممكن راي جمع كند.
اما شايد اين خوش بينانهترين نگاه به اتفاقات جاري و البته ماسبق باشد كه ميتوان از اتفاقات اخير استنتاج كرد و اميدواريم دولت هرچه زودتر به اين بيسروساماني اوضاع فرهنگي توجه كند و آن را بهبود ببخشد. هرچند با اميدواري تنها نميتوان انتظار رفع موارد خلاف ارزشهاي اسلامي را داشت.