به گزارش صاحب نیوز؛ فتح خرمشهر، موجب برانگیختگی احساسات و عواطف پاک ملت ایران شد و همدلی و وحدت را میان اقشار ملت پدید آورد.
مقاومت مردم خرمشهر، حماسهای از یاد نرفتنی است؛ مردم این شهر در حالی به مبارزه با دشمن پرداختند که از پیش برای این تهاجم و تجاوز آمادگی نداشتند؛ آنها با سلاح عزم و ایمان به مکتب و عشق و علاقه به میهن اسلامیشان، با دستخالی چنان مقاومت کردند که در تاریخ بینظیر است، ازاینرو سوم خرداد و فتح این شهر، آیینه گویایی از تاریخ و جغرافیای دفاع مقدس و جهاد آگاهانه و شجاعت مظلومانه این امت شد.
به همین مناسبت، پای صحبتهای حاج ابراهیم چترایی نشستیم که آن روزها در عملیات بیتالمقدس جانفشانی کرد و حالا جانباز دفاع مقدس است.
در عملیات بیتالمقدس چند سال داشتید و مسئولیت شما چه بود؟
بنده متولد سال 45 هستم و آن روزها تنها 16 سال سن داشتم. در آن زمان بهعنوان بیسیمچی سردار شهید حاج احمد کاظمی انجام وظیفه میکردم و توانستم در عملیات مهم و تاریخی «بیتالمقدس» شرکت کنم.
چقدر امید داشتید که بتوانید خرمشهر را پس بگیرید؟
در خصوص فتح خرمشهر شاید بنده خیلی نسبت به این مسئله اطلاعات کافی نداشتم اما از صحبتهای فرماندهان که در پشت بیسیم رد و بدل میشد یا در جلساتی که فرماندهان با یکدیگر داشتند و حتی خود صحبتهایی که سردار شهید حاج احمد کاظمی در این خصوص میکردند، بیشتر نگاهشان به وضعیت دشمن بود و آن را مورد بررسی قرار میدادند.
فرماندهان با توجه به وضعیت دشمن تصمیم میگرفتند و میدیدند که خرمشهر را در چه مرحلهای میتوان آزاد کرد؛ در مجموع می شود گفت که آن نگاه اولیه و تحلیل اولیه آزادسازی خرمشهر و حتی فراتر از آن نیز در دستور کار قرار داشت اما امید آنکه چه زمانی موفق خواهیم شد خرمشهر را آزاد کنیم، منوط به وضعیت دشمن بود و تمام نگاه فرماندهان به این سمتوسو بود.
اتحاد نیروهای سپاه و بسیج و ارتش در زمان فتح خرمشهر چه تأثیری در موفقیت عملیات و بازپسگیری خرمشهر داشت؟
حضور نیروهای سپاه و بسیج و ارتش در عملیات فتح خرمشهر شاید یکی از زیباترین و بارزترین دوران وحدت در دفاع مقدس بود که نیروهای ارتش، سپاه و بسیج بهطور مشترک در این عملیات شرکت کردند و برای آزادی خرمشهر جنگیدند. بنده به جرات میتوانم اعلام کنم که عزیزان ارتشی نیز در این عملیات با تمام وجود مایه گذاشتند و پا به پای رزمندههای سپاه و بسیج جنگیدند و ایثار و ازخودگذشتگی نشان دادند و در آزادسازی خرمشهر سهم بسیار بزرگی را داشتند.
همین اتحاد و برادری باعث شد که بتوانند خرمشهر را آزاد کنند چراکه از طرفی امکاناتی که در اختیار ارتش بود و از طرفی دیگر حضور نیروهای مردمی بسیج و سپاه تأثیر بسیار شگرفی را در آزادسازی خرمشهر داشت و با آن امکانات و نیروها موفق شدیم خرمشهر عزیزمان را آزاد کنیم. همانگونه که نیروهای مردمی سپاه و بسیج با ایثار و از خود گذشتگی وصفناپذیر یعنی فداکاری بیحد و اندازه باعث شدند که ما در این عملیات پیروز بشویم، عزیزان ارتش نیز همانگونه بودند و سهم مهمی را در آزادسازی شهر ایفا کردند.
در این خصوص یک خاطرهای از یکی از فرماندهان دلاور و شجاع ارتش جمهوری اسلامی ایران که یگان آنها یعنی گردان «135» تیپ «55» هوابُرد شیراز بود بگویم؛ او در یکی از مراحل عملیات بیتالمقدس به همراه نیروهای ما بهصورت ادغامی عمل میکرد، این فرمانده دلاور به حدی شجاع، فداکار، دارای احساس مسئولیت و حس وطنپرستی بالایی بود که در تمام عملیات خود پیشاپیش نیروها حرکت میکرد و نیروها را به جلو فرامیخواند؛ این مسئله برای ما بسیار تعجبآور بود که یک انسان اینگونه از خود فداکاری کند. این فرمانده دلاور و شجاع در ورودی شهر خرمشهر در اثر اصابت گلوله تکتیرانداز نیروهای بعثی به شهادت رسید.
آزادسازی خرمشهر چه تأثیری بر ادامه روند جنگ داشت؟
آزادسازی خرمشهر این باور را در بین فرماندهان جنگ ما به وجود آورد که ما میتوانیم از سرزمینمان با وجود امکانات کم دفاع کنیم و اجازه ندهیم که دشمن بعثی بار دیگر خود را مجهز کند و به خاک عزیز ما دستدرازی کند. از همین رو فرماندهان ما تصمیم گرفتند برای تنبیه متجاوزگر بعثی، عملیاتی را برای ورود به خاک دشمن آغاز کنند و جنگ را به داخل خاک آنها بکشانند و الحمدالله در این عملیات نیز به موفقیتهایی دست پیدا کردیم.
ما توانستیم به بخشهایی از خاکمان که دشمن بعثی با اطمینان کامل حتی بر دیوارههای آن نوشته بود، «جئنا لنبقی»(آمدهایم که بمانیم) نفوذ کنیم و دشمن این آرزو را برای همیشه به گور برد. ما خرمشهر را که متجاوزان در آن خون هزاران زن و کودک بیگناه را ریختند و آن را به خونینشهر تبدیل کردند، به گورستانی برای نظامیان بعثی تبدیل کردیم.
چه عاملی را باعث پیروزی و شکست دشمن در عملیات بیتالمقدس میدانید؟
اولین و مهمترین عاملی که در عملیات بیتالمقدس باعث آزادی خرمشهر شد، طراحی عملیات بینظیری بود که فرماندهان سپاه و ارتش برای این منطقه بسیار وسیع ارائه دادند.
نیروهای ما شامل سپاه و بسیج ارتش باید مسافتی در حدود 100 کیلومتر را طی میکردند و بعد از عبور از بیابان و دهها روستای مخروبه بین «اهواز و خرمشهر»، به شهر میرسیدند؛ رود کارون نیز خود مانع بزرگی برای رسیدن به منطقه محسوب میشد. از سوی دیگر دشمن بعثی تمام نیروها و تجهیزات خود را بهصورت کمربندی در اطراف شهر مستقر کرده بود تا به هر شکل ممکن اجازه بازپسگیری را به ما ندهد.
مقامهای بعثی امید آن را داشتند که چنانچه این جنگ به مذاکرات کشید، بتوانند از طریق خرمشهر، بیشترین امتیاز را از ایران بگیرند و این شهر را بهعنوان برگ برنده برای خود بهحساب بیاورند؛ از همین رو یک دژ مستحکمی را در اطراف خرمشهر ایجاد کرده بودند.
طراحی عملیات بینظیر و منحصربهفرد فرماندهان سپاه و ارتش باعث شد که ابتکار عمل را نیروهای رزمنده ایرانی در دست بگیرند و قدرت تصمیمگیری و ابتکار عمل را از نیروهای بعثی بگیرند و این وضعیت حتی تا پایان عملیات که 23 شبانهروز به طول انجامید ادامه پیدا کرد و دشمن هیچگاه نتوانست خود را بازسازی کند.
رزمندگان ایرانی نیز توانستند با عملیاتی کردن برنامه فرماندهان، دژ مستحکم نیروهای بعثی که به گفته کارشناسان نظامی جهان غیرقابل شکستند بود را بشکنند و از آن عبور کنند و دشمن را در منطقه، تار و مار کنند.
یکی دیگر از عواملی که در آزادسازی خرمشهر بسیار مؤثر بود «قدرت ایمان، شجاعت، فداکاری، ایثار و ازخودگذشتگی» رزمندگان ایرانی بود. جنگیدن با دشمن بعثی تا دندان مسلح با امکانات بسیار کم و گرمای طاقت فرسا بسیار دشوار بود اما از آنجا که رزمندگان ایرانی عشق شهادت در سر داشتند و قصد داشتند دل امام امت را شاد کنند، تمام سختیها را به جان خریدند و در این راه موفق شدند.
رزمندگان ایرانی 23 شبانهروز جنگ بیامان، خستگی، گرسنگی، تشنگی، گرما، بیخوابی، مجروحیت را به جان خریدند و توانستند خونینشهر را به آغوش وطن بازگردانند و دل امام و امت امام را شاد کردند. هرچند در این راه تعداد زیادی از جوانان این مرز و بوم در خون خود غلتیدند اما در مقابل دشمن ایستادگی و مقاومت کردند و لحظهای سست نشدند.
همانگونه که فرمانده دلاور ما سردار رشید اسلام شهید حاج احمد کاظمی پشت بیسیم به فرمانده عملیات قرارگاه منطقه جنوب اعلام کرد که «خدا خرمشهر را آزاد کرد»، امام امت رحمهالله علیه نیز در پیام تبریکشان به مردم فرمودند که خرمشهر را خدا آزاد کرد.
در یک کلام، پیروزی ما تمام آیات و روایات الهی بود که عینیت پیدا کرد و خداوند نصرتش را نصیب رزمندگان اسلام گردانید و این پیروزی مصداق آیه «اِن تَنصُرُوا اللهَ یَنصُرکُم وَ یُثَبِّت اَقدامَکُم» است.
انتهای پیام/م.ت
دیدگاه شما