جعفر جعفر صالحی در گفتوگو با صاحب نیوز بابیان اینکه حدود ۳۶۰ کارگاه کاشی سازی سنتی در اصفهان وجود دارد، اظهار کرد: کاشی سازی سنتی به معنای واقعی، سنتی بودن خشت اولیه است که در سالهای اخیر به دلیل وجود ماشینآلات این فرآیند سنتی در برخی از کارگاهها کمی از مدار خارجشده است.
معاون صنایعدستی میراث فرهنگی استان اصفهان گفت: خشتها و زیرساختهای لازم برخی از کارگاههای کاشی سازی سنتی بهوسیله ماشین آماده میشود که نباید سخت گرفت.
وی افزود: متأسفانه در دورههای اخیر اتفاقاتی افتاده که حساسیتهای کار را بالابرده و این ماشینآلات در بحث ساخت کاشیهای سنتی هم ورود کرده است؛ استفاده از کلیشههای ماشینی برای ساخت کاشی هفترنگ ازنظر ما مردود است.
جعفر صالحی بابیان اینکه گاهی در ساخت کاشیهای سنتی این تخلفات انجام میشود که باید با این افراد برخورد کرد، تصریح کرد: نظارتها بر این کارگاهها که با اتحادیهها است و باید بیشتر شود که بتوانیم جلوی این فعالیتهایی که اصالت ندارند را بگیریم.
وی بیان کرد: استفاده از صنایع چاپ ماشینی این صنعت قدیمی اصفهان را مخدوش میکند و لازم مسئولان استان با میراث فرهنگی در این زمینه همکاری کنند.
حمایت از کارگاههای صد درصد سنتی
معاون صنایعدستی میراث فرهنگی اصفهان با توضیح اینکه کار دست در این حوزه یک حس خاصی دارد و استفاده از ماشینآلات برای این حوزه خطرساز است، خاطرنشان کرد: حمایت از کارگاهها که صد درصد سنتی کار میکنند، از اولویتهای میراث فرهنگی استان است که این حمایت از طریق بالا بردن سفارش پذیری انجام شود.
وی بیان کرد: اگر بتوانیم ارائه درستی از این صنایع و کاربردی بودن این هنرها را مطرح کنیم با توجه به ذائقه مردم بازار مناسبی ایجاد میشود؛ کاشی معرق و هفترنگ صرفاً برای بنا نیست و تعداد زیادی از محصولات کاربردی مانند مبلمان شهری و خانگی و … میتوانند از این کاشیها برای زیبایی استفاده کنند.
صنعت کاشی نیازمند خلاقیت
جعفر صالحی ادامه داد: کاشیهای سنتی را میتوان در اکثر وسایلی که در طول شبانهروز استفاده میکنیم، میتواند به کاربرد که مقداری نگاه خلاقانه باید باشد.
وی با اشاره به جذب مخاطب برای این صنعت قدیمی، اظهار کرد: باید در حوزه کاشیهای سنتی عرضه مناسبی داشته باشیم تا بتوانیم مخاطب را جذب کنیم و متأسفانه تنوع کار را نتوانستهایم افزایش دهیم.
معاون صنایعدستی میراث فرهنگی اصفهان بابیان اینکه یکی از راههای جذب مخاطب، تهیه فیلمهای از مراحل تولید و آثار شاخص این صنعت است، گفت: تغییر ذائقه مردم نیاز به زمان دارد و برای این کار باید معرفی محصولات سنتی خصوصاً کاشی سنتی را انجام دهیم.
وی افزود: یک سری بازارها بهراحتی بهوسیله یک فرد از دست میرود که متأسفانه پس گرفت این بازار نیاز به تلاش صدها نفر دارد.
استفاده از کاشیهای سنتی در وسایل خانگی
جعفر صالحی با تأکید بر اینکه کاشیهای سنتی میتوان برای طراحی بسیاری از وسایل خانگی مؤثر باشد، خاطرنشان کرد: اصفهان شهر گنبدهای فیروزهای و صنایعدستی است که باید از این فرصت استفاده کرد و نمادی از صنایعدستی اصفهان، سردر خانهها وجود داشته باشد که این تحولی عظیم در این صنعت به وجود میآورد.
وی بابیان اینکه اصفهان یکی از استانهایی است که بیشترین حجم کاشیهای سنتی کشور را صادر میکند، اظهار کرد: اکثر کاشیهای سنتی و هفترنگ عتبات و بقاع متبرکه در داخل و خارج از کشور را اصفهان تأمین میکند.
انتهای پیام/