به گزارش صاحب نیوز؛ دقیقا یک هفته بود که از طریق تماس باشگاه پژوهشگران جوان ونخبگان دانشگاه آزاداسلامی اصفهان جویا شدم که گویا قراراست دیداری از پیش برنامه ریزی شده جمع نخبگان سراسر کشور محضر رهبر انقلاب برسند اما از کم وکیف این دیدار اطلاع کافی در دسترس نبود
تا اینکه روز موعود فرارسید و قرار شد تماسی داشته باشم با کارشناس باشگاه آقای خواجه که زحمت هماهنگی با سازمان مرکزی دانشگاه آزاد را داشتند و البته برای آقای خواجه هم توفیق دیدار حاصلشده بود و تعداد نفرات ما به هفت نفر رسیده بود.
ساعت حوالی پنج صبح بود که به تهران رسیدیم؛ بعد از فریضه نماز تا شروع شدن مراسم بهطور رسمی دوساعتی وقت داشتیم که بعد از استراحتی کوتاه به سمت خیابان فلسطین جنوبی راه افتادیم.
آغاز رسمی مراسم ساعت ۹ عنوانشده بود و ما یک ساعت زودتر به محل ملاقات میرسیم. در صفوف مدعوین قرار میگیریم. همه نوع تیپی را در بین نخبگان مشاهده میکنید؛ تنوع قومیتی هم مشهود است و البته هم در بین جمع دانشآموز نخبه را میبینی و هم دانشجویی که اینک در مقام استادی عرضاندام میکند.
پس از چِکهای مرسوم امنیتی که البته این بار کمی کمتر بود ، وارد حسینیه امام خمینی(ره) میشویم، برخلاف دیدارهای گذشته که جمعیت حاضر معمولاً شعار میدهند و یا شعری همخوانی دارند بیشتر ترجیح دادهاند حول مباحث علمی و انتظارات رهبر انقلاب از جامعه نخبگانی صحبت به میان آید و در گوشی صحبت کنند.
بنر مراسم هم که پشت سر رهبری تعبیه شده، آیه ای ازقرآن است که بیان می دارد خدا فیض حکمت را به هر که خواهد عطا کند، و هر که را به حکمت و دانش رسانند در باره او مرحمت و عنایت بسیار کردهاند.
عقربههای ساعت ۹ صبح نزدیک میشود و داخل حسینیه مملو از جمعیت شده که مسئولان دولتی و غیردولتی مرتبط با حوزه علمی و دانشگاهی یکییکی وارد حسینیه میشوند، در این میان حضور پررنگ محافظان و مسئولان بیت رهبری نوید از یک «خبر خوب» میدهد… دانشجویان همه میایستند و انتظار میکشند، رهبر انقلاب رأس ساعت عنوانشده، وارد حسینیه میشوند و جمعیت که انگار محو جمال آقا شدهاند فضا را به صلوات عطرآگین میکنند که در ادامه اینگونه به استقبال میروند: «صلی علیمحمد، نائب مهدی آمد»
“آقا”، خوشوبشی با حضار میکنند و بلافاصله قرآن تلاوت میشود و سروصداها بهیکباره قطع میشود.قاری قرآن حامد شاکر نژاد است که خود هم قاری قرآن بینالمللی است وهم جز نخبگان، پس از پایان تلاوت کلام معاون علمی و فناوری رئیسجمهور است که پشت تریبون میرود.
وی با یادآوری خاطرهای از فرمان رهبر انقلاب به پدر شهیدش شهید ستاری سخن خود را آغاز میکند و سپس با اشاره به بازدید روز گذشته رهبر انقلاب از محل دستاوردهای بنیاد نخبگان ادامه میدهد از نظر ما نخبه کسی است که برای کشور خود ارزشافزوده و اشتغال ایجاد کند و بر این اساس حمایتهای بنیاد ملی نخبگان منوط به انجام کار و تلاش و نوآوری است.
آقای ستاری، طرح «سرآمدان علمی» و برگزاری جوایز «مصطفی» و «شهید احمدی روشن» را ازجمله برنامههای در حال اجرای بنیاد علمی نخبگان خواند و افزود: اقتصاد دانشبنیان در نقطه مقابل اقتصاد نفتی و وابسته است و در آن، کیفیت نیروی انسانی و واردکردن بخش خصوصی به سرمایهگذاری اصل است.
ساعت ۹:۲۰ دقیقه است و صحبت معاونت علمی ریاست جمهوری به پایان رسیده مجری مراسم که خود از نخبگان است از رهبر انقلاب برای آغاز مراسم، کسب اجازه میکند، “آقا” در پاسخ به او میفرمایند: “اجازه لازم نیست، مدیر جلسه شما هستید!”. مجری در ادامه از دانشجویان سخنران میخواهد که بهوقت تعیینشده پایبند باشند و بیشتر از پنج دقیقه صحبت نکنند
اولین دانشجوی صحبت کننده یوسف قاسمی، دکترای حقوق و مؤسس شرکت دانشبنیان درزمینهی خدمات حقوقی به گفته مجری مراسم، وی در موضوع حقوقی در شرکتهای دانشبنیان طرحهای خوبی را اجرا کرده و به آن افتخار میکند اهم دغدغهاش،ضرورت اصلاح نگرشها به کارآفرینان نوآور در جامعه و همچنین نظارت حقوقی بیشتر بر فرآیند شرکتهای دانشبنیان است که حقی از آنان ضایع نشود.
دانشجوی دوم، محمد فدایی، دانشجوی دکترای مدیریت دولتی که پشت تریبون میرود. وی با نیمنگاهی به دست آورد های انقلاب اسلامی اشارهای به رشادتهای ایثارگران در طول این چهل سال از انقلاب اسلامی دارد و صریح اشاره میکند که نباید یاد و آرمان شهدا فراموش شود و البته مسئولان راهم مورد خطاب قرار میدهد که گویا فراموش کردهاید که الآن که بر کرسی ریاست نشستهاید از کجاست؛ از حضرت آقا میخواهد که از نزدیک حضورشان برسد که آقا هم قبول میکنند و یخ گفتوگوی چهره به چهره هم شکسته میشود.
– الهه شاکری، دانشجوی دکترای پژوهش هنر ورسانه ، نفر سومی است که پشت میز خطابه میرود، وی به طرحی که سالهاست بر روی آن توسط دوستان خود در حال بررسی هستند اشاره میکند؛ گریزی هم به موضوعات سواد رسانهای میکند و با انتقاد از فضای رسانهای قسم یادمی کند که – راهاندازی تلویزیون اینترنتی بهمنظور غلبه بر فقر تولید محتوا در فضای مجازی بسیار مؤثر خواهد بود و از حضرت آقا هم میخواهد که به این موضوع نگاه ویژهای داشته باشند.
مجتبی محصولی، دانشیار مهندسی عمران دانشگاه شریف نفر چهارم است که صحبت میکند. هم مطالبات پژوهشی دارد و هم انتقاداتی به برخی مسئولان و نهادها. به گفته او ” کارهای پژوهشی بیشتر به سمتی رفته که فقط نشان دهد باید این کار انجام نشود و در این حین از “تلاش بعضی مسئولان برای مدیریت به شیوه خاص ” خبر میدهد که این نو نگاه به پژوهش قطعاً زیانبار خواهد بود و دستآخر، میگوید که حذف مقررات دستوپا گیر برای حمایت از نخبگان و مسیر پژوهشهای کاربردی برداشته شود تا نخبگان بهتر بتوانند به پژوهش بپردازد که، بعضی با احسنت گفتن او را همراهی میکنند.
سیده صدیقه مدنی، فوق تخصص بیماریهای غدد از دانشگاه علوم پزشکی تهران پنجمین نفر است که پشت تریبون میرود . وی بیشتر موضوعات خود را به مشکلات پزشکان و نحوه گذراندن دروس در طول سال تحصیلی که مشکلاتی برای پزشکان دارد اختصاص می دهد که تشویق بسیاری را برانداخت چون به نظر میرسید افراد زیادی از حضار هم رشته وی در دانشگاه هستند.
پس از پایان سخنانش، مجری از رعایت وقت توسط سخنرانان تا این جای جلسه، تشکر میکند و میگوید: که سخنرانان دیگر هم وقت را رعایت کنند که فرصت برای همه فراهم شود.
سپس، – عرفان صلواتی، پسادکترای ریاضی از دانشگاه امیرکبیر و دارندهی مدال طلای المپیاد جهانی در محل سخنرانی قرار میگیرد؛ محور اصلی سخنانش انتقاد از دستگاهها و نهادهای حمایتکننده از نخبگان است وی بر ساماندهی و ارتقای فعالیتهای آموزش برونحارهای همچون المپیادهای علمی تأکید میکند و از ادغام متولیان امور نخبگان از سال 89 انتقاد میکند و تقاضا دارد به وضع مدارس سمپاد رسیدگی بهتری شود و سرمایهگذاری بهتری در رشتههای علوم پایه صورت گیرد که شاهد سوق به یکرشته و تخصص خاص نباشیم
نوبت به حسن انصاری فر، کارشناس ارشد فناوری اطلاعات میرسد . این دانشجو با انتقاد از شرایط دشوار کسبوکارهای جدید در کشور میگوید اگر حمایت از کسبوکارهای اینترنتی بهتر صورت گیرد و سلیقهای با فعالیت آنها برخورد نشود قطعاً نتایج بسیار خوبی حاصل میگردد.
-رسول رجایی، دانشجوی دکترای مهندسی برق از دانشگاه تربیت مدرس دانشجوی دیگری است که از روی نوشته، سخنانش را آغاز و بیشتر از همه دانشجویان، صحبت میکند و اشاره دارد به شهید مدافع حرم حججی که گویا او هم نجفآبادی است . پس از پایان سخنان هم نزد رهبر انقلاب میرود و حدود دو دقیقه با ایشان صحبت میکند. مجری نفر بعدی را به پشت تریبون فرامیخواند و قبل از حضور سخنران جدید، خود مجری هم از رعایت وقت تشکر میکند و میخواهد دقایقی هم خودش صحبت کند و با تأیید صحبت یکی از دانشجویان بر ضرورت حرکت به سمت الگوهای جدید آموزشی بهویژه «آموزشِ پژوهش محور» با اولویت کارآفرینی و افزایش رفاه اجتماعی تأکید میکند
حالا بخش زیادی از زمان مراسم گذشته و – علی کاظمی تبریزی، دانشجوی دکترای صنایع چوب و کاغذ که دانشجوی دانشگاه آزاد است شروع به صحبت میکند. وی از مجموعهای که چند سال است بر روی موضوع قطع بیرویه درختان و جایگزین کردن فرآیندی دیگر برای چاپ کاغذ صحبت به میان میآورد و درآخر دو تقاضاهم دارد که هم آقا به شهرشان بیایند بار دیگر و ابلاغ سلام مردمان خود را دارد وهم اینکه تیم ملوان انزلی را فراموش نکنند که خنده جمعیت حاضر را به دنبال دارد.
نفر بعدی – امید حاتمی، دانشجوی دکترای مدیریت که گویا آخرین نفر است چراکه ساعت تقریباً نزدیک 11 شده است .امید حاتمی از دوستان خود که دوباره بعد از تحصیل به کشور بازگشتند و حمایتی از آنان نشد گلایه میکند و پیشنهادهایی در خصوص اصلاح نظام اداری کشور دارد و میگوید معیار اختصاص بودجه به دانشگاهها و مراکز علمی کشور از شاخص «سرانهی دانشجو-استاد» به شاخص کیفیِ «حل مسائل کشور» تغییر یابد.
عقربههای ساعت به 11رسیده و دانشجویان نزدیک به دو ساعت است که با شخص اول مملکت صریح و صمیمی سخن گفتهاند. مجری مراسم اعلام میکند اگر اجازه داده شود یک نفر دیگر همصحبت کنند که آقا میفرماید مشکلی نیست، مدیریت جلسه باشماست.
-حسینعلی اخلاقی، دکترای مهندسی آخرین نفر است که صحبت میکند. او از عملکرد وزارت نفت میگوید و نگاه تکمحصولی و هر از چند گاهی هم مسئولان این وزارتخانه را مورد تفقد قرار میدهد که تأیید حضار را به همراه دارد.
صحبت سخنرانان به پایان رسیده در این مابین دانشجویی بلند میشود و تقاضای انگشتر از رهبر انقلاب دارد، جوان نخبه دیگر با لهجه شیرین ترکی ، خواستار صحبت کردن میشود، “آقا” در پاسخ به وی میگویند: بنده مسئولیتی در این جلسه ندارم، همهکاره ایشان -مجری- است. بااینحال با وساطت “آقا”، این جوان ترکی که در میانه میهمانان ایستاده، همانجا سر صحبت را بازکرده و از آقا میخواهد که با لهجه ترکی صحبت کنند که آقا با خنده جواب میدهد فارسی صحبت کنید و بیشتر تقاضای حضور رهبر انقلاب در زادگاهش اردبیل دارد.
دانشجویان دیگری میخواهند صحبت کنند که آقا میفرمایند اگر اجازه دهید دقایقی صحبت شود که نخبگان دیگر ساکت می شوند.
رهبر انقلاب به خاطر نظم خوب جلسه از مجری تشکر کردند و در ابتدای سخنانشان فرمودند: به حمدالله، تنوع در کلام دانشجویان خوب بود و دغدغهها بهخوبی مطرح شد و تأمل جوانان نخبه در خصوص مسائل مهم کشور را بسیار خوب و لذتبخش بود و اگر فرصت بود همه نخبگان صحبت میکردند اما امکان چنین موضوعی نیست.
آیتالله خامنهای تأکید کردند: حرکت علمیِ آغازشده در کشور نیازمند استمرار است، البته رتبههای بالای علمی ایران در برخی رشتههای نوپا مانند نانو و زیستفناوری بسیار افتخارآمیز است اما بههیچوجه کافی نیست و نباید ما را قانع کند، بلکه باید پیشرفت علمی با شتاب ادامه یابد.
ایشان تأکید کردند: یک جریان بددل و بدخواه که متأسفانه در داخل دانشگاهها نیز حضور دارد، اصل جهش علمی کشور را که یک واقعیت عیان است، انکار و تلاش میکند با القای اینکه هیچ اتفاق علمی مهمی رخ نداده است، مردم را دچار تردید و نخبگان را ناامید کند؛ اما شما در مقابل این جریان هرگز مأیوس نشوید.
رهبر انقلاب یکی دیگر از کارهای زشت این جریان بددل را دلالی و انتقال نخبگان مستعد به خارج از کشور دانستند و گفتند: جوان نخبه به ایران تعلق دارد و پاره تن کشور است، اما آنها به دنبال دلسرد کردن و یا فریفتن او با وعدههای پولی یا غیر پولی و موهوم هستند که مسئولان وزارتخانههای بهداشت و علوم موظفاند از دانشگاهها در مقابل این جریان مراقبت کنند.
حضرت آیتالله خامنهای افزودند: برخلاف القائات این جریان، مقامات عالی کشور از مشکلات و اخبار منفی هم باخبر هستند اما یقیناً جنبههای مثبت جریان علمی کشور بر جنبههای منفی آن غلبه دارد.
رهبر انقلاب اسلامی، توجه به علوم انسانی را در همهی نهادهای نخبگانی از جمله بنیاد نخبگان ضروری خواندند و گفتند: وقتی جوان نخبه ایرانی، در زمینه مهندسی در تراز جهانی عمل میکند و در ساخت دستگاههای بسیار پیچیده، کارهای بسیار مهمی انجام میدهد، طبعاً حضور او در عرصههایی مانند اقتصاد، حقوق و مدیریت و ارائهی راهحل برای مشکلات اقتصادی و آسیبهای اجتماعی، مؤثر و راهگشا خواهد بود.
نکته مهم دیگر از فرمایشات رهبری این است که ایشان جامعهی نخبگانی را به ایفای نقش درزمینه دیپلماسی عمومی فراخواندند.
آقا گردآوردن «نخبگان ایرانِ فرهنگیِ بزرگ» یعنی نخبگان قلمرو وسیع فرهنگ ایرانی در قرنهای گذشته را نمونهای از ظرفیت بالقوهی جامعه نخبگانی خواندند و افزودند: ارتباطگیری و گردآوری نخبگان منطقه غرب آسیا، جهان اسلام، محور مقاومت و حتی گردآوری نخبگان حقجوی عالَم در همهی کشورها از جمله آمریکا و اروپا میتواند با نوعی نهادسازی به ارائه و ترویج «دانش پاک و باشرافت» و «اندیشهدرست» منجر شود.
وقت اذان شده و “آقا” نگاهی به ساعت روبرویشان میاندازند، سپس سخنانشان را بلافاصله پایان میدهند تا نخبگان برای اقامه نماز ظهر و عصر ، آماده شوند؛ بعد از اقامه نماز هم شماری از دانشجویان تقاضای دیدار دارند از نزدیک و میخواهند چفیه ایشان را هدیه بگیرند که از طرف ایشان بیپاسخ نمیماند.
انتهای پیام/